Ook gezellige houtkachel slecht voor de longen

18 december 2017
Wie aan fijnstof denkt, denkt vooral aan zwaar verkeer. Maar feit is dat we ook blootgesteld worden aan fijnstof thuis. Vooral de open haard en de houtkachel zijn grote boosdoeners. Sommigen willen die, zoals in Londen, zelfs verbieden.

Iedereen is het erover eens dat fijnstof kwalijke gevolgen heeft op onze gezondheid. Wanneer we die zeer kleine partikels (kleiner dan 2,5 micrometer) inademen, gaan onze longen daarop reageren. "Op zich is dat niet erg, maar als dat veel en heel lang gebeurt, kan dat op termijn schadelijke gevolgen hebben", zegt professor Benoit Nemery, longspecialist aan de KU Leuven, in De Ochtend

Niet alleen het verkeer is boosdoener

Wie aan fijnstof denkt, denkt meestal aan (zwaar) dieselverkeer. Met andere woorden: we onderschatten zelf de gevolgen van houtkachels en open haarden.

Volgens de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) komt 59 procent van het fijnstof uit houtkachels, haarden, koken, kaarsen en cosmetica. Daarom vindt Nemery dat we moeten stilstaan bij de mogelijke gevolgen op onze gezondheid. "We zien ook meer en meer houtkachels", aldus Nemery.

Londen doet het al

Maar moeten we echt de gezellige houtkachel en open haard weghalen voor onze gezondheid? Nemery vindt alvast van wel. "Als het voor de gezelligheid is, zijn de gevolgen van fijnstof niet te verantwoorden. Trouwens, in Londen hebben ze in de jaren 70 al de houtkachels gebannen. Daar is het totaal geen issue meer."

Nemery raadt wel aan om het huis regelmatig te verluchten. "Het is goed dat onze huizen goed geïsoleerd zijn, maar dat gaat ten koste van een goede verluchting." Dus af en toe de ramen opengooien, is zeker aangeraden.

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Benoit Nemery in "De Ochtend":