Ook honden kunnen identiteitsfraude plegen

13 oktober 2020
Mensen geven zich wel eens uit voor iemand anders. Online bijvoorbeeld, maar ook in het echte leven. Mensen kunnen met andere woorden liegen over wie ze echt zijn. En wat blijkt: honden kunnen dat ook.

“Honden, en dan vooral reuen, laten voortdurend boodschappen achter voor andere honden en dieren”, vertelt hondenkenner Chris Dusauchoit in 'Nieuwe Feiten' .

“Je ziet het een reu zo doen: hij loopt leuk aan de lijn van zijn baasje en stopt aan elke lantaarnpaal om even z’n poot op te heffen. Dat is vaak niet écht plassen, dat is markeren, een boodschap achterlaten. In het Engels spreekt men over ‘pee mail’, zeg maar: pispost.”

En het is die ‘pee mail’ die honden gebruiken om een loopje te nemen met de waarheid.

In de urine van honden zitten feromonen, een soort hormonen waarin informatie over de hond zit. “Denk aan: gaat het om een reu of een teef, wat heeft de hond de voorbije tijd gegeten, is de hond nieuw in deze buurt”, vertelt Dusauchoit.

Over wat de feromonen precies vertellen, hebben honden geen controle.

“Maar honden kunnen wel hun omvang veinzen. Hoe groter je bent als hond, hoe hoger je kunt plassen. Een teckel plast minder hoog dan een Duitse Herder.”

“Om dat te compenseren, durven die kleine hondjes wel eens vals te spelen, door opvallend hoger te plassen dan ze normaal zouden doen.”

“De hondjes zakken door hun poep, waardoor ze een mooie hoek creëren, heffen hun poot hoog de lucht in en plassen zo hoog mogelijk. Ze pimpen dus hun plas.”

En er zijn honden die daar best ver in gaan. “Er zijn gevallen bekend van hondjes die in bomen kruipen, en salto maken en in hun vlucht enkele druppels urine hoog op de boom achterlaten”, zegt Dusauchoit.

“Het resultaat: andere honden denken: hier is een grote hond gepasseerd. En grote honden boezemen angst in, maar kunnen ook een interessante partner zijn om te paren. Maar als een loops teefje zo’n geurspoor van een liegende hond volgt, kan het wel eens bedrogen uitkomen en een klein pekineesje in plaats van een grote Duitse Herder aantreffen.”

Lees ook: