Ook Jan Palfijnziekenhuis in Gent maakt vleugel vrij voor coronapatiënten

17 maart 2020
© Dirk Waem (Belga)
Volgens de meest recente cijfers liggen al zo’n 252 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, waarvan er meer dan 50 intensieve zorgen nodig hebben, en dat aantal zal de komende dagen hoogstwaarschijnlijk toenemen. Dat betekent dat ook andere ziekenhuizen, naast de universitaire en gespecialiseerde hospitaals, corona-patiënten zullen moeten opvangen. Het Jan Palfijnziekenhuis in Gent is er daar één van.

Ann Wynant, directeur van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent, vertelt bij 'De Ochtend': “We hebben een afdeling vrijgemaakt om een 50-tal patiënten op te nemen die besmet zijn. We konden er een aparte vleugel voor vrijmaken, door een aantal niet-dringende ingrepen uit te stellen. We moesten daarnaast natuurlijk een deel van het personeel opleiden om met de beademingstoestellen te werken. Het was alle hens aan dek om alles tijdig klaar te krijgen, maar sinds gisterenmiddag is de vleugel operationeel. Momenteel is er nog geen patiënt, maar we zijn voorbereid.”

Sinds gisterenmiddag is onze coronavleugel operationeel. We zijn voorbereid

Ook in lokalen buiten het ziekenhuis zelf draagt het Palfijnziekenhuis een extra steentje bij: “Vanaf donderdag is ons triagecentrum hier operationeel”, vertelt Wynant. Als huisartsen bij een telefonische consultatie vermoeden dat een patiënt besmet is met het virus, kunnen ze dus doorverwezen worden naar Gent voor een medisch onderzoek. “Op die manier kunnen we de huisartsen mee ondersteunen.”

Beluister het gesprek met Ann Wynant in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select