"Ook journalisten hebben vooroordelen en voorkeuren"

21 augustus 2017
Journalist Sander Van Hoorn is na elf jaar correspondentschap in het Midden-Oosten terug thuis. Hij werd er iedere dag ondergedompeld in de problemen van de regio. Bepaalde gebieden mocht hij niet bezoeken omdat ze te gevaarlijk zijn. “Weten dat je het niet weet” is volgens hem de beste manier om om te gaan met alle informatie die je niet krijgt.

“Je moet een soort bescheidenheid hebben” zegt Van Hoorn. Er zal altijd een onzekere factor in je verslaggeving zitten, die je op een correcte manier moet invullen. Als journalist moet je vooral niet pretenderen te weten wat er in die onbereikbare gebieden gebeurt”.

“Je wordt continu gebruikt door de verschillende partijen van een conflict. Je mag bijvoorbeeld niet overal in Aleppo rondlopen. Die ontbrekende informatie neem ik mee in hoe ik bericht over dat gebied. Maar hier bij ons is het niet anders. Als iemand op de radio wil vertellen over radicalisering in Vilvoorde, doet die dat ook omdat hij daar ook belang bij heeft” zegt Van Hoorn.

Ook journalisten hebben voorkeuren en vooroordelen

“Als je onpartijdig nieuws wil brengen moet je je continu bewust zijn van je eigen voorkeuren en vooroordelen. Pas als je die kent, kan je ze aan de kant schuiven in je berichtgeving. Dat geldt voor gepolariseerde situaties zoals in het Midden-Oosten of voor discussies rond Trump. Maar dat geldt ook in onze thuissituatie. We stemmen, dus we hebben een bepaalde voorkeur“.