Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Ook last van reply-moeheid? "We krijgen te veel digitale prikkels over ons heen"

wo 27 mei - 8:58

"Ik heb last van een overdosis aan prikkels" getuigde Yasmien Naciri in 'De Wereld Vandaag'. "De mensen zijn nu vaker online en hebben dan nood aan sociaal contact. Ze beginnen om het minste te reageren op de meest simpele tweets. Maar mij put het compleet uit." En Naciri is niet de enige met reply-moeheid, zo blijkt.
© Kev Costello (via Unsplash.com)

In Amerikaanse media wordt er al langer over gesproken en nee, het ligt niet aan jou. Veel mensen hebben dezer dagen minder zin om te antwoorden op berichtjes dan anders. Onder hen ook ondernemer Yasmien Naciri. Ze zit professioneel zo vaak voor schermen, dat het privé wel eens te veel wordt. 

"Ik ben vooral actief op Twitter, maar het reageren op mensen is enorm verminderd", zegt ze in 'De Wereld Vandaag'. "Ik heb last van een overdosis aan prikkels. Je wordt gecontacteerd via WhatsApp, via e-mail, via Facebook, via sms, via telefoon,...  Op de duur ontvang je zoveel prikkels via al die kanalen dat je zelf nog heel weinig energie hebt om te reageren op andere mensen."

"De mensen zijn nu vaker online en hebben nood aan sociaal contact. Ze beginnen om het minste te reageren, op de meest simpele tweets om gewoon maar in gesprek te kunnen gaan. Ik heb daar veel begrip voor. Maar mij put het compleet uit, ik word er zelf heel moe van. Het is niet te doen."

Het put mij compleet uit, ik word er zelf heel moe van.

En dat is helemaal normaal, zegt Vicky Franssen, experte in onlinecommunicatie en docent aan de Arteveldehogeschool. "Uit eerder onderzoek blijkt dat digitale prikkels ons kunnen uitputten en dat die ons stress kunnen bezorgen. Mensen gaan dat over het algemeen spontaan gaan corrigeren. Eens het te veel wordt, gaan mensen meldingen afzetten, de smartphone aan de kant leggen, wat minder snel of niet reageren, enzovoort."

Eigenlijk is het niet zo opmerkelijk dat we nu minder snel antwoorden of minder op sociale media zitten, zo klinkt het. "We kijken meer op sociale media op werkdagen, wanneer we wachten op de trein, de bus of een avondactiviteit." En al die zaken zijn nu - deels - weggevallen. "Nu het werk zich ook vooral digitaal afspeelt - met onlinevergaderingen - spenderen we veel tijd aan het scherm, met veel prikkels tot gevolg. Daardoor zullen we minder bezig zijn met sociale media."

Nu het werk zich ook vooral digitaal afspeelt, spenderen we veel tijd aan het scherm, met veel prikkels tot gevolg.

"In deze coronacrisis zien we eigenlijk twee types mensen", zegt Franssen nog. "Een deel van de mensen heeft het nu veel rustiger. De worklife-balance zit bij hen beter, omdat ze minder van hier naar daar moeten hollen. Het andere deel heeft het nu veel drukker. Zij moeten al hun werk in de helft van de tijd afwerken omdat er ook aanlooplessen zijn of ze moeten op hun kinderen passen. Beide groepen gaan grenzen stellen. Bij het eerste deel speelt het fenomeen dat we ook in weekends of vakanties zien, ook dan gaan mensen minder reageren. De tweede groep wil vooral de prikkels beperken."

Beluister het gesprek met Yasmien Naciri en Vicky Franssen via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet