Ook minderjarigen moeten vingerafdrukken afstaan voor de identiteitskaart

10 januari 2020
Ebelien
Niet alleen volwassen, maar ook kinderen vanaf 12 jaar zullen vingerafdrukken moeten afstaan die op de chip van de vernieuwde identiteitskaart terechtkomen. Dat schrijft De Standaard en werd eind december vastgelegd in een Koninklijk Besluit. De Gegevensbeschermingsautoriteit reageert kritisch en spreekt van "een rode zone".

Vorig jaar besliste de federale regering dat er een proefproject zou komen in 25 gemeenten: wie daar een nieuwe identiteitskaart nodig heeft, zal er vanaf volgende week één krijgen met twee vingerafdrukken in de chip.

Het was lange tijd onduidelijk of minderjarigen ook vingerafdrukken zouden moeten vaststaan, maar in een Koninklijk Besluit van 20 december werd vastgelegd dat dat effectief het geval is voor minderjarigen vanaf 12 jaar.

"Zeer gevoelige combinatie"

De Gegevensbeschermingsautoriteit (nieuwe naam van de privacycommissie, red.) is kritisch over de maatregel. "Dit is twee keer een probleem", aldus voorzitter David Stevens. "Minderjarigen moeten worden beschermd én vingerafdrukken zijn gegevens die een leven lang niet kunnen worden gewijzigd, dus dit is een zeer gevoelige combinatie."

Op dit moment loopt er ook een procedure bij het Grondwettelijk Hof tegen de opslag van vingerafdrukken op de identiteitskaart.

Luister naar David Steven in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend