Ook minuscule stukjes plastic in flessenwater ontdekt

15 maart 2018
Het drinkwater dat je in de supermarkt in flessen koopt, is vaak niet zo zuiver als het etiket beweert. Naast mineralen en zouten zweven er ook heel kleine stukjes plastic in veel flessen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld.

Gemiddeld 10 stukjes plastic van 0,1 millimeter groot in één liter flessenwater. Dat ontdekten de Universiteit van de Staat New York en de Amerikaanse journalistenorganistaie Orb Media. Onderzoekers hebben 250 flessen water getest in 9 landen, vaak van bekende merken zoals Evian, Nestlé en San Pellegrino. En in bijna al die stalen (93%) bleken microplastics te zitten.

"Ik vermoed dat die deeltjes plastic tijdens het bottelen in de flessen terechtkomen", zegt professor Sherri Mason van de Universiteit van New York. "Tijdens het bottelen kan er bijvoorbeeld plastic van de dop in het water vallen." De onderzoekers stelden vast dat ook drinkwater in glazen flessen plastic deeltjes bevat.

Wat doet dat met ons lijf? "Het korte antwoord is: dat weten we niet" zegt Colin Janssen, milieutoxicoloog UGent, in De Ochtend

Is kraantjeswater dan beter?

"Er zijn ook al studies die beweerd hebben dat er in kraantjeswater microplastics zitten. Maar ons eigen beperkt onderzoek toont aan dat het niet zo is, althans niet bij ons" zegt Janssen.

"Maar of kraantjeswater nu beter is dan flessenwater? Ik weet het niet meer, want hoe meer we kijken, hoe meer we die microplastics vinden. Maar dat we er iets aan moeten doen, is duidelijk" besluit Janssen. 

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"