Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ook in ons land mysterieuze acute hepatitis bij kinderen opgedoken: dit weten we al

zo 24 apr. - 6:40

Ook in ons land is een geval van ernstige acute hepatitis zonder bekende oorzaak bij een kind gemeld. Het onderzoek naar de oorzaak loopt volop. "Momenteel is er geen nood aan bijzondere maatregelen," zegt professor Ruth Debruyne, maag-darm-leverarts voor kinderen aan het UZ Gent. "Volg de gewone gangbare adviezen op."
© Unsplash

Beluister het gesprek met Ruth Debruyne (UZ Gent) in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

De voorbije weken weken en maanden zijn in meerdere landen gevallen van ernstige acute hepatitis bij kinderen opgedoken, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Op 5 april bracht het Britse gezondheidsagentschap Public Health England de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte, en die riep gezondheidsdiensten op om alert zijn en mogelijke gevallen te melden.

Op 15 april kwam de WHO met de eerste cijfers, gisteren was er een nieuwe update, op basis van de beschikbare gegevens op 21 april. Er zijn tot nu toe 169 gevallen in 12 landen bekend, het merendeel (114) in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er ook meldingen uit Spanje (13), Israël (12), de Verenigde Staten (9), Denemarken (6), Ierland (<5), Nederland (4), Italië (4), Noorwegen (2), Frankrijk (2), Roemenië (1) én België (1).

Ook in ons land is dus een melding gemaakt. Het gaat om een kind van 10 jaar, veel details worden niet vrijgegeven. "Aan gezondheidsdiensten is gevraagd om alle mogelijke gevallen sinds het begin van dit jaar te rapporteren", zegt professor Ruth Debruyne, maag-darm-leverarts voor kinderen aan het UZ Gent. "Op basis van de gegevens die we nu hebben, kunnen we zeggen dat er één geval in ons land is. Het voldeed aan de gevalsdefinitie die de WHO voor deze aandoening heeft opgesteld". De ziekte deed zich begin dit jaar voor, het kind maakt het intussen goed.

"Lijkt zich spontaan te herstellen"

De WHO identificeert de gevallen als een acute hepatitis met sterk verhoogde leverwaarden, dikwijls gepaard gaand met geelzucht, en soms voorafgegaan door maag- en darmklachten. "Het gaat om leverwaarden die meer dan 10 keer de bovenwaarde hadden dan normaal", zegt Debruyne. De patiënten zijn tussen 0 en 16 jaar, "de meerderheid tussen 2 en 5 jaar". Veel kinderen moesten in het ziekenhuis opgenomen worden omdat de klachten ernstig waren. Enkelen moesten een levertransplantatie ondergaan. De WHO meldde gisteren ook dat één kind overleden is.

Opvallend is dat bij er bij de patiënten geen spoor van het A-, B-, C-, D- of E-virus gevonden wordt. Met andere woorden, de oorzaak is voorlopig nog onbekend. De juiste behandeling bepalen is daardoor niet eenduidig. "Wat er nu in eerste instantie gebeurt, is ondersteunende therapie aanbieden", zegt Debruyne.

Coronavirus, adenovirus? "Oorzaak wordt nog onderzocht"

Er zijn momenteel geen redenen om bijzondere maatregelen te nemen, benadrukt Debruyne. "Het is belangrijk om de gewone gangbare adviezen te volgen. Neem contact op met een arts bij koorts die lang blijft aanhouden en niet onder controle raakt, als je kind suf of lusteloos is, als het blijft braken of last hebben van diarree, als er uitdrogingsverschijnselen zijn... En in dit specifieke geval: als je een gele verkleuring op de huid of in het oogwit opmerkt."

De oorzaak is momenteel nog niet bekend, maar sommigen vermoeden een mogelijk verband met het coronavirus. "Momenteel zijn daar geen harde bewijzen voor. Er wordt wel onderzoek naar gedaan. Bij een aantal kinderen is COVID-19 vastgesteld tijdens of voor de hepatitis, maar dat wil nog niet zeggen dat er een effectief verband is. We kunnen wel met zekerheid zeggen dat er geen verband met het coronavaccin is."

Momenteel wordt gedacht aan een verband met adenovirussen, dat zijn virussen die luchtweginfecties veroorzaken. Daarvan bestaan meerdere soorten, sommige daarvan leiden ook tot maag- en darmontstekingen. Bij veel zieke kinderen is een besmetting met een adenovirus vastgesteld. "Maar dat wordt nog verder onderzocht. We kunnen dat op dit moment nog niet als oorzakelijke factor bewijzen", beklemtoont Debruyne.

"Elk mogelijk geval goed documenteren en rapporteren"

Viroloog Steven Van Gucht, van het gezondheidsinstituut Sciensano, gaf gisteren aan dat hij de komende dagen en weken nog meer gevallen in ons land verwacht, omdat er nu een verhoogde alertheid is. "We moeten nu heel waakzaam zijn en elk mogelijk geval goed documenteren en rapporteren. Het is best mogelijk dat we op basis daarvan meer gevallen zullen zien", bevestigt Debruyne.

Beluister het gesprek met Ruth Debruyne (UZ Gent) in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet