Ook op plekken waar nooit gerookt wordt, rook je mee

11 maart 2020
© cherylholt (via Pixabay.com)
Naast een roker zitten is ongezond, zelfs als die persoon niet aan het roken is. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment in een goed geventileerde bioscoopzaal waar nog nooit gerookt werd.

Onderzoekers van Yale hebben metingen gedaan naar componenten van tabaksrook in een rookvrije ruimte. Rokers zouden typische stoffen met zich meedragen die afkomstig zijn van tabaksrook. “Die typische stoffen worden meegedragen door uitgeademde lucht, maar ook vanuit de kleren en leiden tot verhogingen die drie keer zo hoog zijn tijdens zo’n bioscoopbezoek”, zegt longtoxicoloog Tim Nawrot in ‘Nieuwe Feiten’.

“Het is uiteraard niet te vergelijken met meeroken, het passieve roken”, benadrukt Nawrot. “Daar stijgen de concentraties tien –tot twintigvoudig. ‘Derdehandsroken’ zorgt wel voor een drievoudige verhoging, maar een bioscoopbezoek duurt uiteraard maar een paar uur dus er is geen continue blootstelling.”

Derdehandsroken

Deze resultaten worden wel heel interessant bij het kopen van een huis, bijvoorbeeld. Als in dat huis rokers hebben gewoond, kunnen die stoffen jarenlang aanwezig blijven. “Dan zou ik wel adviseren om behang en tapijten te verwijderen om die derdehands rook te doen verdwijnen”, zegt Nawrot.

Ziek word je er niet van. “Het terugdringen van tabaksrook in de maatschappij was al een groot succes, dus we moeten voorzichtig zijn met nu iedereen schrik aan te jagen voor iemand die niet rookt in de dichte omgeving.”

“Vroeger was het normaal dat er op heel veel plaatsen gerookt werkt. Na het invoeren van het rookverbod hadden we 10% minder hartinfarcten en 3% minder vroeggeboortes”, zegt Nawrot. Nog steeds rookt 13% van de toekomstige mama’s en dat heeft grotere gevolgen dan het derdehandsroken. “Maar hoe minder mensen actief gaan roken, hoe meer ook de derdehands blootstelling zal afnemen.”

Beluister het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: