"Ook op Valentijn worden mensen verkracht"

8 februari 2017
Ook op Valentijnsdag worden in België honderd mensen verkracht. Elke dag opnieuw. Daarom organiseert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) de actie '#100perdag'

Die ‘100 per dag’ slaat op het aantal vrouwen, mannen en kinderen die in België dagelijks verkracht worden. “Seksueel geweld blijft grotendeels onder de radar. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien slachtoffers van verkrachting geen aangifte doet. En dit omwille van verschillende redenen." legt de staatssecretaris van Gelijke Kansen uit.

Praten over seksueel geweld blijft in België anno 2017 nog steeds een groot taboe. Daarom hoopt Sleurs met haar campagne de samenleving te sensibiliseren voor de gevolgen van seksueel geweld. Ook hoopt ze slachtoffers te stimuleren om de stilte te doorbreken en om sneller aangifte te doen. “Ik besef dat het erg moeilijk is, maar dat is de enige manier om daders op te sporen.”

Toch heeft de campagne tegenstanders. Liesbeth Kennis van Wij Spreken Voor Onszelf vindt dat Sleurs de bal misslaat door slachtoffers van seksueel geweld aan te moedigen om aangifte te doen. "Het is een harde campagne over geweld. Het is een goede boodschap naar de buitenwereld, maar slachtoffers moeten met empathie benaderd worden."

Meer informatie over de campagne de 100 per dag.