Ook Peter Boeckx voelde zich ooit vluchteling

15 maart 2016
Jaren geleden had Peter Boeckx, maker van The Sky is The Limit, het "twijfelachtige genoegen" om zich vluchteling te voelen. Hij voelde zich compleet naakt door de situatie, en denkt er nog vaak ook aan terug. Zeker nu "de vluchtelingen" zo vaak in het nieuws zitten.

Ga door enkele kranten, luister en kijk naar het nieuws. Welke berichten raken je persoonlijk?" Die vraag stellen we in De bende van Annemie elke dag aan een bekende Vlaming. Die opdracht blijkt niet altijd even makkelijk, maar levert vaak wel mooie verhalen op.

Zo wordt Peter Boeckx (programmamaker van o.a. The Sky is The Limit) geraakt door het nieuws dat 600 vluchtelingen probeerden om Macedonië vanuit Griekenland te bereiken. Met vrachtwagens werden ze weer naar Griekenland gebracht.

Nieuwsbericht: vluchtelingen proberen Macedonië te bereiken

 

Het nieuwsbericht haalt enkele herinneringen bij hem naar boven:

Vast in Mexico

Toen Peter Boeckx 20 jaar was, woonde zijn zus in de Verenigde Staten, samen met haar Amerikaanse man. Hij schoot heel goed met zijn schoonbroer op, en was dan ook enthousiast toen deze hem voorstelde om samen een daguitstap naar Mexico te reizen.

Alleen had Boeckx één belangrijk detail over het hoofd gezien: hij had zijn paspoort bij zijn zus in Californië laten liggen.

Mexico binnenraken was geen probleem. Maar daarna terug naar The States gaan, bleek een ander paar mouwen.

Boeckx werd opgepakt, en een standaard procedure volgde. Hij werd in een lokaaltje gezet voor een verhoor. Gelukkig had de agent die hem ondervroeg begrip voor de situatie, net zoals de dienstdoend officier.

 

Het maakte bijzonder veel indruk

Uiteindelijk is zijn schoonbroer zijn paspoort gaan halen, en zat Boeckx slechts enkele uren vast. Maar die enkele uren maakten bijzonder veel indruk op hem.

Sinds dat incident aan de Mexicaanse grens, kan hij zich een beetje verplaatsen in het hoofd van een vluchteling. Want wat een luxe is het om papieren te hebben. En hoe verschrikkelijk is het om ergens niet binnen te kunnen.

Klein detail nog: later bleek dat zijn schoonbroer naar Mexico ging om er skunk (een straffe variëteit van hasj) in te slaan. Dat Boeckx razend was, zal je allicht niet verbazen.

Radio 1 Select