Ook Tony Blair en Kate Middleton afgeluisterd

10 juni 2011

Hebt u het Britse afluisterschandaal een beetje gevolgd? Dat is begonnen in 2006, toen de Metropolitan Police ( = de Londense politie) Clive Goodman, de 'royal editor' van het Britse tabloid News of the World (NOTW) aankloegen wegens het afluisteren van de koninklijke hofhouding.

The Guardian bracht 2 jaar geleden uit dat die afluisterpraktijken veel verder gingen dan het hof. De lijst van personaliteiten uit politiek, sport, society en media van wie de telefoon werd afgeluisterd ziet er bepaald indrukwekkend uit.

En thans kopt The Guardian dat ook de telefoon van Kate Middleton (foto) enTony Blair werd gehackt door News International, het mediaconcern van Rupert Murdoch waartoe NOTW behoord. Tot de illegale nieuwsgaringspraktijken behoorden trouwens ook diefstal van documenten en computerhacking, waarvan zelfs geheimagenten van de Britse geheime dienst MI6 slachtoffer zijn geworden.

Scotland Yard voert het onderzoek - aka 'Operation Weeting' - verder, en de 'hundreds of thousands documents' die daarbij verzameld werden zouden nog wel eens bijzonder explosief kunnen zijn. En verder reiken dan de bevoegdheid van de onderzoekers, zo suggereerde het hoofd van Operation Weeting. Een parlementslid van de Labour interpelleerde premier Cameron in het lagerhuis:"Prime minister, powerful forces are attempting a cover-up. Please tell me what you intend to do, to make sure this doesn't happen".

Lees en beluister ook