Ook vandaag hinder op het spoor door hitte

26 juli 2019
Vervoersmaatschappij NMBS verwacht dat er ook vandaag treinhinder zal zijn door de hitte. Preventief worden al enkele piekuurtreinen geschrapt. Het gaat om treinen zonder airco, die enkel tijdens de ochtend- en avondspits rijden. En vanaf 10u00 worden alle dieseltreinen opnieuw geannuleerd. Verder raadt NMBS aan om via de app op te volgen hoe het treinverkeer verloopt.

De hitte veroorzaakte gisteren al grote problemen op het spoor. Zo moesten heel wat treinen geschrapt worden. Het gevolg? Bomvolle en oververhitte treinen, vooral van de kust naar het binnenland. Veel reizigers strandden onder andere in Gent, omdat mensen onwel waren geworden op de trein en medische hulp nodig hadden. Achttien mensen werden verzorgd, negen mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het medisch interventieplan werd een tijdlang afgekondigd, om 1 uur vannacht werd het ingetrokken.

Ook vandaag wordt hinder verwacht. Op Twitter kondigde vervoersmaatschappij NMBS vanmorgen al aan dat enkele P-treinen afgeschaft worden. "Het gaat om piekuurtreinen die enkel tijdens de ochtend- en avondspits rijden," verduidelijkt Dimitri Temmerman van NMBS. "Dat zijn treinen zonder airconditioning. Er zijn wel alternatieven: de gewone treinen blijven rijden, mét airconditioning."

Vanaf 10u00 worden ook opnieuw alle dieseltreinen geschrapt, op verschillende treinverbindingen. "Onder andere van Hasselt naar Hamont en van Hasselt naar Mol, maar ook in de buurt van Gent. Op dit moment rijden de dieseltreinen nog, maar straks als het warmer wordt, gaan we ze preventief schrappen en vervangen door bussen," zegt Temmerman.

NMBS raadt aan alle reizigers aan om de routeplanner voor vertrek te bekijken en de aankondigingen in het station goed op te volgen.

Bron: vrtnws.be