Ook vissen kunnen depressief zijn (en verlegen!)

18 oktober 2017
Heb je een aquarium? Dan moeten we je waarschuwen. Want ook vissen kunnen depressief zijn. Dat schrijft de New York Times. En dat bevestigt ook biologe Gudrun De Boeck in "Nieuwe Feiten". Meer nog: een vis kan ook verlegen zijn!

“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.”

Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig. Het zou ook kunnen dat hij net heel dicht onder de oppervlakte blijft hangen, of verkleurt. Die verkleuring kan wijzen op stress.

Macho's!

De ene soort is alvast vatbaarder voor stress dan de andere: vissen kunnen immers ook persoonlijkheden hebben. Zo is de ene verlegen, en de andere een macho. Maar er zijn natuurlijk nog andere factoren:

Een te kleine behuizing kan de oorzaak van stress bij een vis zijn. Ook eenzaamheid of slechte waterkwaliteit zijn triggers voor stress.

Hoe de stress aanpakken?

“Ronde bokalen zijn geen goed idee” zegt De Boeck. Want die hebben meestal maar een kleine oppervlakte bovenaan, waardoor er wat minder zuurstof in het water komt. Zo gaat de waterkwaliteit snel achteruit.

“Breng ook wat verrijking aan in het aquarium” besluit De Boeck. “Zorg voor plantjes en wat steentjes waar ze tussen kunnen woelen. Dan zou je in principe een vrij gelukkige vis moeten krijgen.”

Meer weten? Beluister hieronder het integrale interview: