Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé vraagt om gratis rittenkaarten van NMBS op te schorten

14 november 2020
© Jasper Jacobs (Belga)
Oostends burgemeester Bart Tommelein wil dat de NMBS het gebruik van de gratis rittenkaarten, die de vorige regering uitdeelde, opschort. Hij maakt zich zorgen over de vele mensen die tijdens de zonnige herfstweekends naar zijn stad trekken.

Tommelein wordt in die oproep volop gesteund door West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. "Vorige zaterdag hebben we in Oostende 7.000 à 8.000 mensen ontvangen, de treinen zaten aan meer dan 100 procent vol, terwijl de afspraak was om maar een bezetting van 80 procent te hanteren. Dat klopt niet."

Mensen met duizenden tegelijk naar 1 punt brengen, dat is niet bepaald slim in volle coronacrisis

"Als alle experten in volle coronacrisis nog altijd zeggen: 'Ga niet samenhokken op drukke plaatsen' en men voert ze dan aan met duizenden tegelijk naar 1 punt, dan is dat niet bepaald slim", vindt Decaluwé.

Als het gebruik van die gratis rittenkaarten niet kan worden opgeschort, moet er op z'n minst een reservatiesysteem komen op de treinen, zegt hij. En meer controle in en rond de stations en op de treinen. "Nu is er onvoldoende personeel om dat te doen."

"Ik hou ook mijn hart vast voor de kerstvakantie als het mooie weer blijft aanhouden. Dan zitten we weer met problemen."

Herbeluister het gesprek met Carl Decaluwe in 'De Ochtend':

Lees ook: