Ook zestigplussers zeggen 'ja' tegen MDMA

2 maart 2016
Seks en drugs en rock-'n-roll. Ook de oudere generaties onder ons bezondigen zich eraan. Ze stellen zich almaar vaker bloot aan risicogedrag.

Mediawetenschapper Linda Duits (Universiteit Utrecht) doet voornamelijk onderzoek naar jongeren, maar bij het doorploegen van cijfers over drugsgebruik stelde ze vast dat ook meer en meer vijftig- en zestigplussers wel eens iets durven gebruiken. Het gaat daarbij om een joint, een verslaving aan slaap- of kalmeermiddelen, of zelfs heroïne!

"Eigenlijk zijn het nauwelijks jongeren die heroïne gebruiken, maar gaat het om een vergrijsde groep. Die ouderen zijn als jongeren begonnen met gebruiken en zijn nooit gestopt", zegt Duits in Nieuwe Feiten.

Hetzelfde verhaal voor alcohol. Sommige gepensioneerden durven al vroeg op de dag naar de fles grijpen. Een aperitief in de voormiddag, een glas wijn bij de lunch, een pintje in de namiddag, en dan nog een slaapmutsje.

En wat te denken van seks? Er zijn meer scheidingen op latere leeftijd. Soms zijn er nieuwe partners, of zelfs losse contacten. Helaas hebben ouderen vaak te weinig kennis van soa's. Ze zien een condoom enkel als een middel om geen kinderen te krijgen. "Eigenlijk wanen die ouderen zich onschendbaar."

 

Beluister het volledige interview met Linda Duits in Nieuwe Feiten hieronder.

Foto © Getty Images