Ook Zweden gaat lidmaatschap NAVO aanvragen: "We verlaten een tijdperk en gaan een nieuw binnen"

16 mei 2022
© lilzidesigns (Unsplash)
Ook Zweden wil lid worden van de NAVO, het militair bondgenootschap. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson gezegd. Zweden treedt daarmee in de voetsporen van buurland Finland, dat afgelopen weekend heeft beslist om het lidmaatschap aan te vragen. De aanvraag moet wel nog officieel worden ingediend en worden goedgekeurd door alle 30 lidstaten.

"We verlaten een tijdperk en gaan een nieuw binnen", zei de Zweedse premier Magdalena Andersson. Met die woorden kondigde ze aan dat Zweden lid wil worden van de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. De aankondiging komt na een debat in het Riksdagen, het Zweedse parlement. Al eerder was duidelijk dat er een politieke meerderheid was om lid te worden. "Zweden heeft de formele veiligheidsgaranties nodig die horen bij het lidmaatschap van de NAVO", zei Andersson. Ze noemde het een "historische verandering in het veiligheidsbeleid".

Na buurland Finland, neemt dus ook Zweden afstand van de militaire ongebondheid die het al heeft sinds de Napoleontische oorlogen, meer dan 200 jaar geleden. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne op 24 februari is de publieke opinie om NAVO-lid te worden in het Scandinavische land drastisch veranderd. Het land deelt een maritieme grens met Rusland.

Het lidmaatschap moet wel nog officieel worden aangevraagd bij de NAVO. De Zweedse ambassadeur bij de NAVO zal de aanvraag van Stockholm "binnenkort" overbrengen, aldus Andersson. Zweden en Finland hebben reeds aangekondigd dat zij bereid zijn gelijktijdig een aanvraag in te dienen.

Na de officiële aanvraag moeten de 30 huidige lidstaten wel unaniem akkoord gaan. Dat kan snel gaan, al lijken de aanvragen nog moeilijk te liggen bij lidstaat Turkije. Eerder had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangegeven dat hij tegen een aansluiting van Zweden en Finland is omdat die landen onderdak zouden bieden aan "terroristische organisaties" (waarmee Erdogan doelt op Koerdische organisaties als de PKK). De Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist zei tegen de publieke omroep SVT dat een Zweedse delegatie naar Ankara zou worden gezonden om de kwestie te bespreken.

Waarschuwing vanuit Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft voor de aankondiging van Zweden al gezegd dat het een lidmaatschap van Zweden en Finland niet ziet als een bedreiging, "maar als er een uitbreiding komt van de militaire basissen op hun grondgebied, dan vereist dat een reactie van Moskou." Het Kremlin heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de stap destabiliserende gevolgen zou hebben voor de veiligheid in Europa.

Andersson zei dat Zweden kernwapens of permanente NAVO-basissen op zijn grondgebied zou weigeren - soortgelijke voorwaarden als buurlanden Noorwegen en Denemarken eisten toen die NAVO-lid werden na de Tweede Wereldoorlog.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: