Is oorlog in Libanon in de maak?

11 november 2017
De Libanese beweging Hezbollah zegt dat Saudi-Arabië de oorlog heeft verklaard aan Libanon en Hezbollah. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson roept op tot kalmte.

Het is al een week erg onrustig in Libanon. Aanleiding is de vlucht van de Libanses premier Saad Hariri naar Saoedi-Arabië. Hariri zegt dat hij in Libanon werd bedreigd door Hezbollah en Iran. Hariri kondigde in Saoedi-Arabië zijn ontslag aan omdat elke politieke werking onmogelijk wordt gemaakt door Hezbollah, aldus Hariri. Hezbollah, dat mee in de Libanese regering zit, krijgt steun van het sjiitische Iran. Hezbollah verwerpt de beschuldigingen en houdt vol dat Hariri gevangen wordt gehouden in Riaad. Hezbollah wil dat premier Hariri terugkeert naar Libanon. Volgens Hezbollah heeft Saoedi-Arabië de oorlog verklaard aan Hezbollah en Libanon.

Iran versus Saoedi-Arabië

Het soennitische Saoedi-Arabië dreigt nu met ingrijpen in Libanon. Zeker nu het beweert dat een van zijn onderdanen ontvoerd is. Riaad had nochtans zijn burgers bevolen Libanon te verlaten.

De onrust in Libanon heeft alles te maken met de rivaliteit tussen Iran, dat Hezbollah steunt en Saoedi-Arabië, dat de soennitische premier Hariri steunt. Iran en Saoedi-Arabië zijn in een hevige strijd om het leiderschap in het Midden-Oosten verwikkeld. Ze steunen elkaars opponenten in Jemen en Syrië. Beide landen zijn ook economische concurrenten en bezitten grote hoeveelheden gas en olie. 

De Verenigde Staten dringen aan op de beschermde terugkeer van Hariri naar Libanon. Frankrijk ziet geen aanwijzingen voor een gedwongen verblijf van Hariri in Saoedi-Arabië. President Macron had eerder deze week nog een ontmoeting in Riaad met Saoedische kroonprins.

Bron: vrtnws.be