Oost-Vlaanderen verbiedt fuiven en dansfeesten tot 26 december: welke evenementen mogen nu wel en niet?

23 november 2021
© Marcela Laskoski (Unsplash)
Oost-Vlaanderen verbiedt de komende vier weken fuiven en dansfeesten die niet professioneel omkaderd zijn. Het gaat vooral om feesten van jeugdverenigingen of sportclubs. Privéfeestjes thuis of eetfestijnen mogen wel nog georganiseerd worden, maar gouverneur Carina Van Cauter roept op om daar strikt de bestaande coronamaatregelen te volgen.

In Oost-Vlaanderen verbiedt gouverneur Carina Van Cauter de komende vier weken fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn. "Op fuiven en dansfeesten, zeker als die niet professioneel omkaderd zijn, is het moeilijk om de bestaande maatregelen te handhaven", verduidelijkt gouverneur Carina Van Cauter de beslissing in 'De Wereld Vandaag'.

"Je wil even van je pintje drinken of de muziek staat te luid om elkaar te verstaan en dan zetten mensen al snel het mondmasker even af. Je loopt op zo'n feesten ook rond en hebt wisselende contacten en dat zijn ideale omstandigheden voor de verspreiding van het virus", aldus Van Cauter. "Daarom heb ik in overleg met burgemeesters en experts deze beslissing genomen." De nieuwe maatregel gaat in vanaf vrijdag en geldt zeker tot 26 december.

Wat mag wel nog?

Evenementen of feesten in clubs en danscafés, die onder de federale coronaregels vallen en professioneel georganiseerd worden, vallen niet onder het politiebesluit en kunnen voorlopig wel doorgaan.

Ook privéfeesten thuis vallen niet onder het verbod. Al roept de gouverneur iedereen wel op om de regels te volgen en dat zo veilig mogelijk te houden. "We willen het sociale leven niet volledig lam leggen, maar dat wil wel zeggen dat thuis de regels moeten gerespecteerd worden. Ventileer goed en hou afstand van elkaar, indien dat niet mogelijk is, draag dan een mondmasker."

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een eetfestijn van de lokale voetbalclub. "Dat kan perfect georganiseerd worden, binnen de bestaande coronamaatregelen. Aan de tafel mag dan het mondmasker op zo'n eetfestijn af, wanneer je rondwandelt, moet je het weer opzetten."

Cijfers in Oost-Vlaanderen stijgen razendsnel

Oost-Vlaanderen zag de voorbije dagen en weken een versnelling in de vierde golf. Een op de vijf mensen die zich vandaag laat testen, is positief. Zo'n 448 Oost-Vlaamse ziekenhuisbedden zijn op dit moment ingenomen door covidpatiënten. "Oost-Vlaanderen heeft een reproductiegetal van 1,5 en dat is het hoogste van alle provincies", verduidelijkt Van Cauter de ernst van de situatie. (Het reproductiegetal toont aan hoeveel nieuwe mensen besmet geraken door iemand die het coronavirus heeft.)

"Onze zorg kreunt onder de epidemie, 43 procent van de bedden op intensieve zorg is reeds ingenomen en daardoor kan andere dringende zorg niet worden verstrekt. Dat is onaanvaardbaar. Ik doe wat van mij wordt verwacht, aanvullende maatregelen nemen om het virus in te dijken."

Van Cauter hoopt dat de maatregel zal volstaan om de cijfers tegen van het einde van jaar naar beneden te halen, zodat we "op een leuke manier het begin van volgend jaar kunnen vieren".

Beluister het gesprek met Carina Van Cauter in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: