"Op 29 september komt een einde aan mijn periode van arbeidsongeschiktheid"

16 september 2021
Bas Birker heeft lang thuis gezeten met een hernia. Maar nu komt daar eindelijk een einde aan. En aan het papierwerk vertelt hij hieronder.

Liefste landgenoten,

De neurochirurgen hadden gisteren goed en slecht nieuws. Het goede was dat mijn wervelkolom eindelijk goed geneest. Het slechte nieuws is dat er op 29 september logischerwijs een einde komt aan mijn periode van arbeidsongeschiktheid. No more ziekenkas, mister Birker. Waaareke!

Ik ben daar niet rouwig om. Integendeel. Ik doe niets liever. Theaterbezoekers hebben me een mandaat gegeven voor het uitvoeren van mijn publieke taak. Ik doe dat naar eer en geweten. Als ik bovendien nog één keer een papierwinkel moet invullen om aan te tonen dat stand-uppen lastig is als je niet kan staan, kunnen ze me opsluiten in de psychiatrie. Om daar waarschijnlijk te horen dat ik helemaal geen ruggengraat heb. Ik ben zelfstandige. En dus is een doktersbriefje niet genoeg voor een uitkering van OZ. Een slimme zet. Anders wordt het wel heel gemakkelijk om gratis geld te krijgen. Dus toen ik me in juni ziek meldde, kreeg ik zoveel papier toegestuurd dat ik in bijberoep een AVA ben begonnen.

Ik rapporteerde wat ik deed, wat mijn lief verdient, hoe onze huisdieren heten en of ik bereid ben mijn eerstgeborene af te staan aan minister Vandenbroucke, wanneer ik per ongeluk een kruisje in het vierde in plaats van het derde vakje op formulier 16bis paragraaf 17 lid 2 zet. Affirmatief, gaf ik aan. Als hij er maar geen sos van maakt. Al binnen vier weken kreeg ik een goedkeuring. Tót ik weer voorzichtig wilde beginnen werken. Daarvoor was de toestemming nodig van een dokter die me nooit zag of sprak. Artsen bij OZ hebben bovennatuurlijke krachten. Daarom heet OZ OZ. Naar de film: The wizard of OZ. Drie maanden rugellende is administratief nog wel te overzien.

Maar je zult toch maar een langdúrige mysterieuze ziekte hebben. Zo een waardoor in no-time al je bedrijven op de fles gaan en je niet meer in staat bent om in het openbaar te spreken, tenzij om je eigen hachje te redden. Een aandoening waarbij je wel je huis uit mag, maar niet in de richting van je werk. Een ziekte die zo mysterieus is dat een controle-arts sturen geen zin heeft. Een kwaal die zich, op de dag nauwkeurig, één keer per halfjaar manifesteert.

Wel, als je zo’n stoornis hebt, dan gun ik je een meewerkende dokter en 6000 euro per maand. Daar betaal ik graag wat extra belasting voor als ik zelf weer mag werken. De volgende keer dat ik in het ziekenhuis ben, laat ik me ook zo’n briefje schrijven. “Meneer Birker is arbeidsongeschikt. Hij lijdt aan terminale uitgezaaide hebzucht.”