“Op dat moment kunnen culturele gebruiken mij gestolen worden.”

26 april 2017
Voormalig politicus Selahattin Koçak haalde het tragische verhaal uit het nieuws van Linda Mertens, bekend van Milk Inc. Zij verloor onlangs haar dochtertje, die leed aan een agressieve vorm van kanker.

De Belgisch-Turkse Selahattin Koçak overkwam iets gelijkaardigs. In december 2015 stierf zijn zes maanden oude zoontje Kamiel. “Ik weet een beetje wat Linda Mertens doormaakt. En ik zie hoe het bovendien allerlei discussies kan losmaken waar je niet per se op zit te wachten.”

Selahattin doelt op de bewuste keuze om Kamiel bij zijn begrafenis twee verschillende erediensten te geven. “We wilden dat de twee culturen van Kamiel, de Vlaamse en de Turkse, beiden werden vertegenwoordigd. Zo was er een kerkelijke mis en een powerpoint met foto’s. In de Islamitische cultuur bestaat zoiets niet.”

Ze hebben Kamiel begraven op het kerkhof van Beringen, terwijl de begrafenisplechtigheid plaatsvond bij de moskee van Beringen. "Ik heb daar best wat commentaar op gekregen. Er waren veel mensen die niet begrepen dat wij behoefte hadden aan twee verschillende erediensten. Maar het gaat om ons kind! Op dat moment kunnen culturele gebruiken mij gestolen worden.”

Op dat moment kunnen culturele gebruiken mij gestolen worden.

“Op Facebook schreef een onnozolaar: dat komt ervan als je tussen twee culturen valt. Alsof het overlijden van mijn zoontje daaraan te wijten is! De profeet Mohammed verloor ook twee kindjes, schreef ik daarop. Heeft die het dan ook verdiend? Toen hield de kritiek direct op.”

Op Facebook schreef een onnozolaar: dat komt ervan als je tussen twee culturen valt. 

“Ere wie ere toekomt: met de burgemeester van Antwerpen, waar Kamiel is overleden, heb ik nadien erg toffe gesprekken gehad. Bart De Wever was op dat moment meer dan een burgemeester. Hij was écht een vader die naar me luisterde, ook al staat hij aan de andere kant van het politiek spectrum. Dat deed deugd.”