"Op dat moment maakt het niet uit wat de jury gaat beslissen. Op dat moment heb je al gewonnen"

31 oktober 2021
© Annelies Haesbrouck & Lisa Neirynck
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Dit jaar is het thema ‘Veerkracht’. Deze week maken we in ‘De Ochtend’ kennis met Annelies Haesbrouck en Lisa Neirynck.

"Twee weken zijn voorbij gevlogen": de Belgodyssee-ervaring van een dreamteam met een geweldige koppelnaam: Lisannelies

‘Deadline inschrijven Belgodyssee’ stond al maanden met pastelroze markeerstift aangeduid in mijn papieren agenda. Vier dagen na de deadline stonden mijn Franstalige collega Lisa en ik al naar de camera te lachen. Samen zouden we het tweede duo vormen van Belgodyssee 2021, een dreamteam met een geweldige koppelnaam: Lisannelies. ‘C’est parti’, zeiden we tegen elkaar, en onmiddellijk volgde: ‘heb jij al ideeën?’

‘Als we nu eens aan blinde en slechtziende studenten zouden vragen hoe zij de eerste weken aan de universiteit hebben beleefd?’ stuurde ik naar Lisa terwijl ik met de trein onderweg was naar de VRT. Ze reageerde meteen met een hartje op het bericht, en zo werd het onderwerp van onze reportages gekozen ergens tussen de stations van Mol en Meiser.

In het begin dachten we dat twee weken best lang zouden zijn om de opdrachten van Belgodyssee uit te voeren. Maar het werd snel duidelijk dat we al onze tijd goed zouden kunnen gebruiken. Zo ging de zoektocht naar getuigen al niet van een leien dakje. We mailden en belden naar universiteiten, hogescholen en allerlei organisaties, maar de dag voor de opnames hadden we nog geen enkel interview vastgelegd. Lisa en ik probeerden elkaar gerust te stellen, ook al zakte de moed ons in de schoenen. Zou er zelfs nog voldoende tijd zijn om een plan b uit te werken? En dan kwam ineens het verlossende telefoontje van iemand die graag met ons wou praten. Al snel volgde een tweede, derde, vierde…

Als een toonbeeld van veerkracht gingen we van de low naar de high: de interviews volgden elkaar snel op en alles viel in zijn plooi. Terwijl de dagen voorbij vlogen en honderden kilometers spoor onder ons doorzoefden, leerden we voortdurend bij. We verzamelden boeiende getuigenissen en een berg aan informatie, maar groeiden tegelijk ook in onze rol als journalisten. Gedurende twee weken waren we uitsluitend bezig met Belgodyssee, met de uitzending van onze reportages als grote apotheose. Op dat moment maakt het niet uit wat de jury gaat beslissen. Op dat moment heb je al gewonnen.

Annelies Haesbrouck

Beluister de reportage van Annelies Haesbrouck en Lisa Neirynck in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bekijk de foto's