"Op dat moment was ik de gelukkigste mens ter wereld"

23 november 2019
Ken je Belgodyssee al? Dat is de wedstrijd waarin 7 duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels. Andries Haesevoets is een van de geselecteerden. Samen met Hanna Schevenels uit Luik maakte hij een reportage over vzw Stormkop. Ze hielpen hen afval jutten tussen het riet aan de Schelde.

Hoe heeft Andries Haesevoets het hele Belgodyssee-gebeuren beleefd? Zijn verslag:

Een radioreportage maken, een krantenartikel schrijven, filmpjes maken, sociale mediakanalen onderhouden, gecoacht worden door toonaangevende professionals binnen de mediasector en samenwerken met een Franstalige partner. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Op woensdag 9 oktober om 16.29 uur. kreeg ik een sms: “Gefeliciteerd, je bent geselecteerd voor Belgodyssee 2019!” Op dat moment was ik de gelukkigste mens ter wereld.

Ik mocht samenwerken met Hanna Schevenels, een 22-jarige studente uit Luik. Na onze eerste ontmoeting tijdens de selectiedag had ik meteen door dat Hanna en ik een goede match zouden vormen. We zijn allebei actief in de cultuursector en we streven ernaar om het beste in onszelf naar boven te halen. In de herfstvakantie kwamen we voor het eerst samen om te brainstormen over interessante onderwerpen. We hadden veel ideeën en we deden een grondige research naar potentiële organisaties voor onze reportage.

Onze coaches kozen voor Stormkop, een vzw aan de droogdokken in Antwerpen die kinderen onderdompelt in de wereld van kunst en wetenschap. Stiekem was dit ook mijn absolute favoriet. Helaas hebben we wel wat problemen ondervonden tijdens onze reportageweek. Zo heb ik in het begin van deze maand mijn kruisbanden gescheurd waardoor ik minder mobiel was tijdens ons avontuur. Bovendien kon de reportage bij Stormkop last minute niet volledig doorgaan. Grote pech dus. Gelukkig hebben we afgelopen zondag, de dag voor de deadline, alle opnames kunnen maken bij Stormkop tijdens de Kunstendag voor Kinderen.

Stormkop, dat is één brok positieve energie met een geëngageerde en warme sfeer. Samen met kinderen, scholen en families gaat deze vzw meerdere keren per week afval jutten tussen het riet aan de Schelde. Met dat in het achterhoofd was ik verbijsterd om te zien dat we in amper vijf minuten tijd drie volle emmers plastic afval verzameld hadden. Bedankt om ons hiervan bewust te maken, Stormkoppers. Ik ben in ieder geval al begonnen met jutten in mijn eigen straat. Hopelijk doen jullie mee?

Beluister de reportage van Andries Haesevoets:

Lees ook: