Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

"Op de beiaard probeer ik te beginnen met nummers die gemakkelijk herkenbaar zijn om in de stemming te komen"

vr 6 aug. - 2:02

De beiaard wordt steeds populairder. Op YouTube passeren wel eens trendy covers. Luc Rombouts bespeelt zelf vier beiaarden in ons land en legt uit waarom de beiaard zo hip is nu.
Luc Rombouts

Het geluid van de beiaard kennen we allemaal wel. Maar hoe werkt zo een beiaard eigenlijk? "Het is een toetsinstrument maar in plaats van toetsen heb je twee rijen stokken. Voor de rest is het klavier hetzelfde als dat van een piano," verklaart Rombouts. Met de vlakke handen of vuisten speelt de beiaardier op de stokken de melodie. Voor de begeleiding bespeelt de beiaardier twintig pedalen met de voeten. "Die twintig pedalen zijn verbonden met de 'basklokken', de zwaarste klokken van een beiaard."

Een beiaardier speelt voor een publiek dat zelf niet om beiaardmuziek gevraagd heeft

Met de voeten en handen tegelijk iets anders doen is een ingewikkeld motorisch proces, beiaardier wordt je dan ook niet zomaar. "Voordat je het diploma van beiaardier krijgt ben je vier tot acht jaar verder. Als student mag je ook niet op een beiaard spelen. We oefenen op een oefenklavier dat een exacte kopie is van het klavier van de beiaard." Dat klavier staat niet in verbinding met klokken. "Anders gijzel je gewoon een stad door de inwoners te confronteren met je fouten en herhalingen," lacht Rombouts.

Daarbij kan een beiaardier ook niet elke seconde van de dag zijn of haar instrument bespelen. "Ik denk dat een beiaardier heel bescheiden moeten zijn. Een beiaardier speelt voor een publiek dat zelf niet om beiaardmuziek gevraagd heeft. Dat zijn bijvoorbeeld de passanten in de stad en de mensen die in de buurt wonen. Dat betekent ook dat een beiaardier de verantwoordelijkheid heeft om muziek te spelen die bij een breed publiek gewaardeerd wordt. Ik probeer te beginnen met nummers die gemakkelijk herkenbaar zijn om in de stemming te komen, daarna speel ik klassieke werken. Door die mix hoop ik dat ik de mensen en een plezier te doen en ze muziek bij te leren." 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet