"Ik ben in een soort trip gegaan, een hallucinatie die twee dagen heeft geduurd. Dat was echt verschrikkelijk"

19 mei 2017
De vader van actrice en comedienne Tine Embrechts ging als professor Internationale Economie driemaal per jaar op en af naar het wondermooie en intense India voor ontwikkelingshulp en uitwisselingen. Tine was 23 toen ze hem samen met een vriendin vergezelde. Na enkele dagen gingen Tine en haar vriendin hun eigen weg en op één van de laatste avonden belandden ze in het prachtige Puri, een stad aan de Baai van Bengalen.

Op de markten die ze tijdens de reis had bezocht had ze kennis gemaakt met wat de Indiërs “bhang lassi” noemen, een yoghurtdrank die marihuana bevat. En tijdens één van die laatste avonden kon Tine haar nieuwsgierigheid naar het brouwsel niet langer de baas. 

“Ik kreeg een grote beker voor me en dat zag echt knal-knalgroen”, vertelt ze, “ik heb het voor de helft opgedronken en dat was al meer dan voldoende. Na vijf minuutjes verstond ik waar de “bang” in de naam voor stond.” Tine vertelt dat ze haar gezicht verloor en alle geluid verstomde. “Het beeld verdween in een klein televisieschermpje, het geluid ging weg en ik ben in een soort trip gegaan, een hallucinatie die twee dagen heeft geduurd. Dat was echt verschrikkelijk.”

De vriendinnen zochten hulp van anderen. Dankzij hen is ze gekalmeerd en in slaap geraakt, enkel en alleen om de vreselijke trip de volgende dag te herbeleven. 

Ik heb aan die ene drugservaring twee jaar hyperventiliatie overgehouden.
Tine Embrechts

Het gebeuren bleef niet zonder gevolgen. Tine heeft er twee jaar lang hyperventilatie aan overgehouden. “Aan die ene drugservaring. Ik moet zeggen: dat heeft me ontzettend bang gemaakt.” Tine ontwikkelde een angst die haar te pas en te onpas overviel. “Thuis met mijn lief, in de cinema, op restaurant. Op een bepaald moment was het zo erg dat ik dacht: nu gaan ze me komen halen.”

Het is pas overgegaan na enkele bezoeken aan een osteopaat, die haar middenrif behandelde. Na vier behandelingen was het opgelost. Maar de schrik is erin gebleven. “Ik ben niet uitgesproken anti-drugs. Ik geloof dat wiet op medicinaal vlak hulp kan bieden als pijnstiller.” Tine maakt gebruik van de gelegenheid om de jeugd te waarschuwen: “Ik heb het nooit meer aangeraakt en ga het ook nooit meer doen. Als je een gevoelig iemand bent zoals ik, dan moet je daar toch echt mee oppassen.”