"Op het Canarische eiland El Hierro eten ze Belgische diepvriesgroenten"

25 mei 2018
Tekenaar-scenarist Marc Legendre woont met zijn vrouw op het Canarische eiland El Hierro. Eén van dé onderwerpen waar hij daar met zijn buren en vrienden over praat, is het toerisme. De lokale overheid wil meer toeristen naar het eiland lokken om meer inkomsten te genereren. Maar als de buitenwereld binnen komt dan veranderen er dingen.

"Het eiland El Hierro is lange tijd bijna letterlijk onbereikbaar geweest maar nu komen er wel wat meer toeristen. En daardoor verandert ook de manier van leven op het eiland stilletjesaan. Het gaat in El Hierro zeker nog niet om het soort massatoerisme zoals dat op Tenerife en Gran Canaria bestaat. Maar toch zie ik het leven op het eiland veranderen", zegt tekenaar-scenarist Marc legendre in "De Bende van Annemie". 

Restaurants passen zich aan

Volgens Legendre is het toerisme op het eiland aan de ene kant heel tof omdat de mensen daardoor misschien eindelijk een mooi inkomen krijgen. Aan de andere kant moeten de eilandbewoners zich aanpassen aan het toerisme. Wat eten betreft, bijvoorbeeld. "De mensen die op El Hierro wonen staan elke ochtend op, kijken in hun tuin wat ze kunnen plukken of snijden, en eten dat dan op. Zo kan het zijn dat ze dan een maand lang aubergines eten. Maar in de restaurants is het niet mogelijk om een maand lang aubergines te serveren want dan vragen de toeristen of er geen andere groentes zijn", zegt Legendre. "Ook de openingstijden van restaurants veranderen om rekening te houden met toerisme. Normaal openen restaurants maar om 21u maar toeristen willen graag al vanaf 18u dineren, terwijl de lokale mensen pas vanaf 23u komen eten." 

Belgische diepvriesgroenten op El Hierro

"Onlangs was er ook een filmploeg die een reeks kwam opnemen op het eiland. De eigenaar van het lokale restaurant ontving toen een hele lijst van allergieën, diëten en voorkeuren. Maar de mensen op het eiland zijn dat totaal niet gewoon. Uiteindelijk is de restauranteigenaar naar een diepvrieszaak gegaan om broccoli, spruitjes en boontjes te kopen. De filmploeg kreeg de groenten voorgeschoteld en ze vonden dat fantastisch. Maar... die diepvriesgroenten komen uit België! De mensen op El Hierro eten dus Belgische diepvriesgroenten", legt Legendre uit.

Middenweg

De mensen op El Hierro zijn blij dat er toeristen komen maar ze willen toch graag een middenweg vinden tussen authenticiteit en toerisme. Ze hopen dat toeristen ook interesse hebben in de manier van leven en de producten op het Canarisch eiland. Zelf zou Legendre liefst hebben dat alles blijft zoals het was. Maar hij snapt dat de eilandbewoners geld willen verdienen want ze hebben niks anders. 

In El Hierro zitten de mensen zingend aan de kassa in de supermarkt

Wat Legendre hard apprecieert aan de Canariërs is dat ze zich niet snel ergeren aan iets: "in België hoor je: 'ik erger mij aan de tussentaal, aan verkleinwoordjes in restaurants, aan middenvakrijders, ...' De lijst is eindeloos. Maar in El Hierro zitten de mensen zingend aan de kassa in de supermarkt. Als je in België goeiedag zegt aan de kassa dan bekijken ze u en denken ze: 'oei, een zot aan de kassa'."

Lees ook