Op het matje?

27 april 2011

Een interventie of sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad zitten er voorlopig niet in, maar de wereld begint toch te reageren op het geweld tegen de demonstranten in Syrië.


Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft het beschieten van burgers en het inzetten van tanks scherp veroordeeld. Hij riep ook op tot een onafhankelijk onderzoek.

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en ons land roepen vandaag de Syrische ambassadeur op het matje. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere klonk strijdvaardig in De Ochtend "Als een overheid met tanks op haar bevolking schiet, dan is een point of no return bereikt. (...) We zullen in niet mis te verstane bewoordingen laten blijken wat we daarvan vinden."

Een ambassadeur die op het matje komt. Aan de redactionele eet- en vergadertafel bleven we hangen bij de vraag hoe zo'n gesprek in de praktijk zou verlopen. En of een diplomatieke reprimande ooit iets uitgehaald heeft.

Er doemden beelden van paters prefecten en akelig ruikende kantoortjes op. En ook de stellige zekerheid dat Karel De Gucht daar ervaringsdeskundig in is.