Op het podium met een Levende Legende

19 maart 2016
In het volgende youtubefilmpje ziet U een vreemde meneer met een gekke hoed. Dat is Bregt De Boever. Hij is morgen onze gast.
Kijkt u rustig verder. U ziet een concert van een geoliede reggaemachine waarvan wij de naam slechts zullen onthullen in de laatste alinea van dit stukje. Let op als u minuut 48’55” nadert. Er komt een tweede vreemde meneer met een gekke hoed het podium op. Over hem zal het gesprek morgen gaan: die tweede meneer is een Levende Legende, met Twee Hoofdletters. Lee “Scratch” Perry, the mighty Upsetter. Some call him a genius, some call him a madman.
 
Reggaekenners vallen nu in katzwijm.
 
Reggaeleken halen hun schouders op. 
 
Maar dat is zeer ten onrechte! Beste niet-reggaekenners: Lee Perry is voor reggae wat Elvis is voor rock-’n-roll, Charlie Parker voor jazz en Johann Sebastian Bach voor de klassieke muziek. Met dit verschil: Elvis, Charlie en Johann Sebastian zijn Dode Legendes, Lee Perry is een Levende Legende.
 
Hij wordt vanavond 80. Er is een feestje in Borgerhout, in De Roma. In aanwezigheid van de jarige Levende Legende. Helaas uitverkocht. 
 
Het is merkwaardig dat Lee “Scratch” Perry zich niet laat begeleiden door authentieke Jamaicaanse rasta's, maar door Vlaamse witmensen, de groep Pura Vida van Bregt De Boever. Lee noemt Bregt de nieuwe Bob Marley. Zelfs als dat een beetje overdreven is, is dat nog altijd straf voor een bleekscheet uit Maria Aalter.