“Ik moet een blanco agenda hebben om mijn creativiteit te laten stromen”

3 mei 2018
Stefaan Van Brabandt
Stefaan van Brabandt is een acteur, regisseur, auteur en filosoof. Hij vertelt in de Bende dat hij een digitale detox gaat inlassen.

“Als ik niet zou antwoorden op mijn mails, zou ik het een beetje onbeleefd vinden”, zegt Stefaan Van Brabandt. Als de filosoof zelf een mail stuurt verwacht hij eentje terug. Momenteel last hij een digitale detox in om niet constant overprikkelt te geraken. “In mijn hoofd ben ik nu een beetje op vakantie.”

Hij heeft geen twitteraccount, maar wel Facebook dat hem soms toch onrustig maakt. “Als ik aan het scrollen ben, vergeet ik vaak wat ik allemaal gelezen heb.” Stefaan vindt dat we altijd een gevoel van stress en ontevreden hebben door een teveel aan informatie. “Ik moet echt een blanco agenda hebben om mijn creativiteit te laten stromen.” Als er iemand bijvoorbeeld op de koffie komt om vier uur kan Stefaan zich niet meer volledig concentreren op zijn werk.

“Als ik aan het scrollen ben, vergeet ik vaak wat ik allemaal gelezen heb.”

“Op een bepaald moment heb je het gevoel dat je er een slaaf van wordt”, zegt de filosoof. Hij heeft een abonnement op De Morgen, de Groene Amsterdammer en de Correspondent. “We krijgen toegang tot zoveel informatie, maar ik krijg het allemaal niet gelezen.” Nu, na zijn digidetox, is Stefaan rustiger geworden en weet hij dat je niet meteen hoeft te reageren op je mails.