"Op lange termijn doe je studenten geen plezier met 15.000 euro"

21 december 2016
De Leuvense startup Datacamp wil studenten die stoppen met studeren 15.000 euro geven. Geen goed idee denkt Pedro De Bruyckere. In de minuut bij Hautekiet legt hij uit waarom.
Wat hebben Bill Gates, Mark Zuckerberg en Steve Jobs met elkaar gemeen? Ze haakten af aan de universiteit en behaalden geen diploma. Dus dan zou de redenering kunnen zijn: waarom heb je in hemelsnaam nog een diploma nodig? 
Peter Thiel, een bekende Amerikaanse investeerder, biedt in Silicon Valley ondertussen 100.000 dollar aan studenten die stoppen met studeren en hij krijgt nu in Vlaanderen navolging.
Jammer genoeg is het iets complexer. Je moet de vraag immers omdraaien: hoeveel mensen zonder diploma zijn zoals Zuckerberg, Gates of Jobs geworden? 
Als je kijkt naar wat de beste garanties voor een loopbaan zijn, dan blijkt diploma nog steeds de beste garantie. Dit kan je jammer vinden, een mens is zeker meer dan wat staat op zijn startbewijs. 
Het klinkt dus tof van Datacamp om 15.000 euro te geven aan studenten om te stoppen met studeren maar je doet die studenten daar geen plezier mee op lange termijn. Het klinkt minder sexy maar in tijden waarbij hogescholen en universiteiten zwaar inzetten op studeren en werken en studeren en ondernemen stimuleren, zijn er betere opties waar je 'you can have the cookie, and eat the cookie'. Daar haal je echter minder snel het nieuws mee.

Radio 1 Select