Op maandag neem je andere beslissingen dan op donderdag

17 september 2019
© Unsplash (Bruce Mars)
Mensen staan op maandag totaal anders in het leven dan bijvoorbeeld op donderdag. Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Jet Sanders.

Jet Sanders werkt aan de Londen School of Economics en heeft onderzocht hoe de dag van de week onze beslissingen beïnvloedt. Zo ontdekte ze dat mensen in het begin van de week meer risico nemen. Op woensdag en donderdag neemt dat af, en op vrijdag neemt het weer toe, vertelt ze in ‘Nieuwe Feiten’.

Bij verkiezingen is zoiets niet onbelangrijk, en ook dat heeft Sanders onderzocht. “Mensen zijn in het midden van de week minder geneigd om bijvoorbeeld te stemmen voor Schotse onafhankelijkheid.” Was deze peiling effectief op vrijdag gebeurd, was Schotland nu op weg naar onafhankelijkheid, zegt ze.

De verklaring

Wat is de verklaring? Waarom nemen we op maandag en vrijdag meer risico’s? “Het is een lastig iets om zeker te weten, daar moeten we nog veel meer onderzoek naar doen” zegt Sanders. Wel weten we dat er een relatie is tussen hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. We kijken niet altijd uit naar een maandag, maar meestal voelen we ons dan wel goed. Datzelfde geldt voor vrijdag, want dan staat het weekend voor de deur, wat ook weer een prettig gevoel geeft.

En wat dan met de Belgische verkiezingen? Want die vinden plaats op een zondag. “Over het weekend weten we veel minder. We denken dat dit ergens in het midden ligt, maar dat hebben we nog niet kunnen onderzoeken.” Het is heel moeilijk om mensen een laboratorium binnen te lokken op hun vrije dagen, zegt Sanders.  (Misschien vinden ze dat wel te risicovol, nvdr)

Meer weten?

Bekijk de TED Talk van Jet Sanders.

Beluister het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Radio 1 Select