Op maat gesneden voedings- en levensstijladvies op basis van je DNA

12 januari 2021
©emma.health
Wie gezond wil zijn, kan zich niet beroepen op mirakelingrediënten. Een uitgebalanceerde voeding is het enige wat je gezonder kan maken. Maar je kan die sterk personaliseren. Op basis van je DNA. Dat is precies wat het online platform emma.health aanbiedt. ‘De Wereld van Sofie’ vroeg meer uitleg aan Servaas Bingé, topsportdokter en co-founder van emma.health.

Emma.health is een nieuw lifestyleplatform dat je helpt de gezondste versie van jezelf te worden op basis van DNA-analyse. Met focus op preventie, typische welvaartziekten net een stap voor zijn. We kennen de gezondheidsadviezen allemaal : “Eet gezond, beweeg, slaap voldoende en zorg voor voedende relaties”. Toch lukt het niet altijd om ze in de praktijk te brengen. En wat voor de één goed is, is dat voor een ander net niet.

“Een eenvoudige speekseltest”

“Meten is weten”. Net daarom focust emma.health op je DNA-code voor een gepersonaliseerd lifestyleadvies. Je bestelt een testkit en neemt een DNA-staal af via een speekseltest. Een labo analyseert dat en er worden 5 rapporten opgemaakt rond verschillende levensstijlelementen : voeding, beweging, mentaal vermogen en je gevoeligheid voor medicatie. Een arts neemt de rapporten met je door in een online gesprek voor ze naar de app op je telefoon worden gestuurd. Het voedingsrapport geeft advies over 1.028 voedingsstoffen die jij beter wel of beter niet kunt eten. Dan kan je zelf met het op jouw maat gesneden gezondheidsadvies aan de slag. Gesteund door een netwerk van 80 health coaches en voedingsdeskundigen. 

Hoeveel kost dat?

Een emma.health-testkit, inclusief labo, gepersonaliseerde rapporten, een digitaal bezoek aan een dokter en health coach kost 379 euro. Dat is niet goedkoop. Maar je moet zo’n analyse maar één keer in je leven laten doen. Want je DNA verandert nooit. 

“Uitbreiden met bloedtests”

Emma.health is het eerste platform in België dat aan levensstijladvies doet via je DNA. In het buitenland bestaat deze methode al langer, in de VS bijvoorbeeld. Bingé wil de DNA- analyses ook uitbreiden met bloedtests die bv je cholesterolniveau meten. Ze zijn er nog maar net mee begonnen maar verschillende BV’s lieten hun DNA al in kaart brengen. Zoals Pieter Loridon, Leen Dendievel, Ann Wauters, Tessa Wullaert en Véronique De Kock.

Luister naar Servaas Bingé, topsportdokter en co-founder van emma.health: