“Op mijn 27ste moest ik mijn leeftijdsgenoten reanimeren”

9 mei 2018
Michel D'Hooghe
Michel D’Hooghe voorzitter van de medische commissie van de FIFA, Club Brugge en de Belgische voetbalbond. Hij vertelt in de Bende over zijn eerste confrontatie met hartfalen als voormalige clubarts.

Meer dan één atleet per maand sterft aan een hartstilstand. “Daarom moet je preventief alle mogelijke maatregelen nemen”, zegt Michel D’Hooghe. Zowel bij FIFA als bij UEFA moet iedere speler, die aan de competities deelneemt, een volledige screening ondergaan. Het is geen volledige waarborg, maar het geeft wel aanwijzingen.

Nico Rijnders

Michel wil overal defibrillatoren installeren, want de eerste twee à drie minuten zijn het belangrijkst bij het reanimeren. “Op mijn 27ste moest ik mijn leeftijdsgenoten reanimeren” In 1972, toen hij amper twee maanden clubarts was bij Club Brugge, werd hij geconfronteerd met een hartfalen.

Nico Rijnders, een Nederlands internationale speler, zakte in elkaar op het veld tijdens een wedstrijd tegen Luik. Daarna lag hij klinisch dood op het veld. Gelukkig liep het na de reanimatie van Michel nog goed af: “Wanneer hij zijn ogen opende in het ziekenhuis, was dat een van de mooiste momenten van mijn leven.” Michel vertelt dat Nico al eens onwel was geworden en dat hij dat niet vertrouwde. Daarom liet de voorzitter hem volledig screenen. “Het ziekenhuis zei dat het een stresssituatie was, maar het was een ventriculaire fibrillatie.”

Nico stierf drie jaar later op 28-jarige leeftijd aan een hartaanval. “Nico was een man die leefde voor de voetbalsport. Als dat wegviel, viel het ganse leven weg.” Dat moment is de voorzitter altijd bijgebleven, omdat hij daar echt van aangedaan was.