Op naar de honderd, hoe doe je dat?

15 mei 2019
“Ik ben Marcel Vanthilt ik ben net 60 geworden en leuk vind ik dat niet’. Met dit statement begint Marcels nieuwe programma op Een: “op naar de 100”. Hij wil nog tientallen jaren meegaan maar de vraag is: ‘hoe kan ik, en u, fit en gezond heel oud worden?’ Vanthilt stelt zijn lichaam ten dienste van de wetenschap en reist de wereld rond op zoek naar therapieën en manieren om vrolijk en gezond oud te worden en aftakeling tegen te gaan.

Wat zijn eyeopeners geweest? Heeft het programma zijn manier van leven veranderd?

Bij eeuwelingen wordt onvermijdelijk de vraag gesteld “wat is jouw geheim”. Daar komen de meest uiteenlopende antwoorden op van “zoveel mogelijk luieriken” tot “ik heb drie vijanden: vet, suiker en zout”.

Wat is volgens Ivan Bautmans (hoogleraar gerontologie VUB) het meest doeltreffende recept voor een lang en gezond leven? Welke voeding? Hoeveel beweging?

Wat als je eenmaal de 100 in zicht hebt? Hoe sta je dan in het leven? Heb je nog ambities? Reporter Lotte De Caluwé portretteert de 99-jarige Leo Govaerts.

Normaal gezien mag je al blij zijn als je honderd haalt, maar sommige honderdjarigen zijn op die leeftijd productiever dan ooit. De Portugese regisseur Manoel de Oliveira bleef tot ver voorbij z’n honderdste films maken en was de langst levende actieve regisseur uit de geschiedenis. Een gesprek met filmkenner Patrick Duynslaegher.

In de geschiedenis vind je veel figuren die te allen prijze jong wilden blijven. Max Vryens vertelt het verhaal van de Hongaarse gravin Elisabeth Bathory. Zij was het typevoorbeeld van de sadomasochistische femme fatale, die gruwelijk ver ging in een poging de eeuwige jeugd te bewaren.

Lees ook: