Op naar een geweldloze samenleving? Of net niet?

30 september 2019
We hebben de jongste tijd een aantal lelijke krantenkoppen mogen lezen: granaten van de drugsmaffia in wandelstraten, maffia die een advocaat in koelen bloede op straat doodschiet. Hulpdiensten die steeds vaker met agressie te maken krijgen. Agressie door leerlingen op scholen. Gele hesjes die op de vuist gaan met de politie, die op haar beurt met steeds extremer geweld antwoordt... Het lijkt dat we in zeer gewelddadige tijden leven, maar is dat ook écht zo?

Wordt onze maatschappij gewelddadiger of evolueren we net in de richting van een geweldloze samenleving? Wat denkt Margo De Koster, docent Historische criminologie?

Wat doet het met je als je met geweld geconfronteerd bent geweest? Juwelier Jan Orye werd samen met zijn vrouw en dochters het slachtoffer van één van de eerste “tiger kidnappings” in België. Hij deed zijn verhaal aan reporter Max Vryens.

Geweld is voor velen gelukkig een ver van mijn bed show. Maar partnergeweld is helaas wereldwijd nog altijd een grote bedreiging, vooral voor vrouwen. De voorbije weken kwamen overal ter wereld vrouwen op straat uit protest tegen partnergeweld en de vele moorden op vrouwen. In ons land krijgt 1 op 7 gezinnen te maken met partnergeweld. Maria De Sterck is korpschef van de lokale politie Hamme/Waasmunster en vertelt over ee proefproject om partnergeweld sneller op te sporen.

Hoe erg we geweld ook verafschuwen, in films en andere kunstvormen wordt geweld vaak getoond en zelfs geësthetiseerd. We moeten toegeven, we kijken graag naar geweld, anders zou het misdaadgenre niet zo populair zijn. Een gesprek met filmkenner Patrick Duynslaegher over regisseurs als Martin Scorsese, Brian De Palma en Quentin Tarantino die gefascineerd zijn door de misdaadwereld.

Abdel en Mousti schuwden tot een jaar of tien het geweld niet. Onlangs richtten ze de boksclub “Royal Gym” op in Mechelen, om jongeren van straat te houden worden, en hun agressie te leren kanaliseren. Reporter Brecht Devoldere ging de ring in, enkel gewapend met een microfoon.

Lees ook: