Op vakantie naar het verleden

1 oktober 2016
Naar Bethlehem in het jaar nul, op kraambezoek? Naar 1492 en Columbus verwelkomen als hij aankomt in de Nieuwe Wereld? Naar The Cavern Club in Liverpool in 1963 waar de Beatles optreden? Of naar een kwartier geleden toen u die portefeuille nog niet kwijt was?

Ken je de grootvaderparadox? Wacht, ik leg het even uit.

Je springt in de teletijdsmachine naar pakweg zeventig jaar geleden. Daar kom je je piepjonge opa tegen, een kind nog. Je trekt je revolver - die heb je meegenomen, dat vergat ik nog te zeggen - en je schiet hem neer. Opa wordt dus niet volwassen, komt oma niet tegen, ze krijgen geen kinderen, en jij wordt dus ook niet geboren. Je kan dus niet in de teletijdsmachine springen naar zeventig jaar geleden, je piepjonge opa tegenkomen en hem doodschieten met de revolver die je hebt meegenomen.

Dat is de grootvaderparadox. Voor Steven Hawking volstaat die redenering om op te houden met dromen over reizen door de tijd. Het! Is! Onmogelijk! Wie zijn wij om Hawking tegen te spreken, die grootvaderparadox overtuigt ons helemaal. Wie droomt over tijdreizen verliest zijn - euh - tijd. En de onze. Negeren.

Tot we Pieter Thyssen leerden kennen. Hij doctoreert op tijdreizen aan de universiteit van Leuven. En dat is geen theoretische studie, zegt hij, de eerste experimenten met tijdreizen zijn gelukt.

Wablieft? Serieus? Staat er een teletijdsmachine in Leuven? En kan je die meebrengen naar onze keuken, meneer Thyssen?

 

Radio 1 Select