Op zoek naar de roes

8 februari 2019
In volle Tournée Minérale tijden trakteren we u op een geestverruimende uitzending over “de roes”. Waarom gaan we daar zo graag naar op zoek? Sommigen zoeken de roes op om hun creativiteit aan te scherpen. Hebben roesmiddelen ook echt dat effect? En wat maakt dat sommigen op een bepaald moment constant naar die roes gaan verlangen?

De mens grijpt al eeuwenlang naar roesmiddelen. Hoe de perceptie van dronkenschap veranderde door de eeuwen heen, is één van de onderzoeksdomeinen van cultuurhistoricus Jeroen Deploige (UGent).

Nogal wat kunstwerken en songs zijn gemaakt door kunstenaars die strak van de coke stonden of wazig van de wiet waren. Welke kunstwerken hadden we moeten missen zonder roesmiddelen, Vincent Byloo?

Beeldend kunstenaar Johan Tahon had heel lang de roes nodig om tot werken te komen. Maar op zijn veertig draaide hij resoluut het roer om. Lukt het ook zonder die roes? Maakt hij nu heel andere werken? Een reportage van Ward Bogaert.

In het Amazonegebied in Zuid-Amerika wordt al eeuwen Ayahuasca gebruikt, “slingerplant van de ziel.” Native Americans gebruiken ook de “peyote” - een cactus - die een stof bevat die sterke visuele effecten geeft. Zoveel culturen, zoveel roesmiddelen, weet redacteur Max Vryens.

Zoeken we de roes omwille van het aangename gevoel van de roes zelf, of vaker om weg te vluchten van een realiteit die we te saai vinden, te hard vinden, … Een gesprek met psycholoog Paul Van Deun (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs).

Een roes kan aangenaam zijn maar wat gebeurt er als je niet meer zonder kan of als de roes omslaat in iets wat niet meer te controleren valt? Een getuigenis van Geert die te kampen had met een alcoholverslaving.