"Op zo’n moment besef je hoe universeel muziek is"

10 mei 2017
Accordeonist en componist Tuur Florizoone haalt de aankondiging van een nieuw seizoen van de Netflix-serie "13 reasons why" uit het nieuws. Een omstreden reeks over een 16-jarig meisje dat zelfmoord pleegt en een boodschap achterlaat voor alle 13 personen die daar schuld aan hebben.

Tuur Florizoone vertelt in 'de Bende van Annemie' het verdrietige verhaal van zijn nicht, die vorige week is begraven nadat ze zelfmoord pleegde. “Heel wrang, want ze liet geen brief achter. Ze laat haar nabestaanden achter met een groot vraagteken.”

Ze laat haar nabestaanden achter met een groot vraagteken.

Tuur speelde accordeon op haar begrafenis, zoals hij wel vaker op familiebijeenkomsten heeft gespeeld, van trouwpartijent tot verjaardagen tot dus ook de meest verdrietige bijeenkomsten. “Zo'n begrafenis is een sleutelmoment in het leven waar muziek heel goed geplaatst is. Maar muziek maken op de begrafenis van mijn nicht, dat was een aparte ervaring.”

“Je kan moeilijk vrolijke muziek spelen. Maar moed inspelen, dat kan wel. Ik heb uiteindelijk met mijn vriendin een nummer gespeeld, ‘Change’. We zijn geëindigd met een hevige, prachtige melodie van Kate Bush. Het was mooi om te zien hoe ingetogen en fragiel het publiek de muziek tot zich nam.”

Het was mooi om te zien hoe ingetogen en fragiel het publiek de muziek tot zich nam.

“Op zo’n moment besef je hoe universeel muziek is. Ik heb nog geen begrafenis meegemaakt waar geen muziek werd gespeeld.”

Vragen over zelfdoding?

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Radio 1 Select