Open VLD: “Middenvakrijders strenger beboeten”

13 februari 2018
Je kent ze wel, de mensen die aan een slakkengangetje het middenvak van de autosnelweg bezetten. Die middenvakrijders zijn een van de grootste ergernissen in het verkeer. Maar wist je dat ze ook een verkeersovertreding begaan? Open VLD wil hen nog strenger beboeten.

“Als je links inhaalt, moet je nadien terug naar rechts. Dat staat in onze wegcode” zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) in De Ochtend. “Maar al te veel chauffeurs doen dat nog altijd niet.”

Daar staan nu al boetes op: middenvakrijders riskeren vandaag dus een boete van 58 tot 85 euro.

Maar, zo zegt Battheu, rechts inhalen is een overtreding van de tweede graad, goed voor boetes van 116 tot 160 euro. Nochtans zijn die boetes vaak onrechtstreeks het gevolg van andere chauffeurs die op het middenvak blijven hangen. "Het is niet logisch dat beide feiten niet even zwaar worden bestraft."

Meer controles

Lahaye-Battheu wil niet alleen hogere boetes, maar ook dat de politie de pakkans verhoogt door meer controles uit te voeren. Nu hebben die controles een lage prioriteit voor de wegpolitie.

“Middenvakrijders zijn een grote hinderpaal om ons verkeer vlot te laten functioneren” zegt Lahaye-Battheu. “De mentaliteit moet veranderen. Door er een zwaardere overtreding van te maken, wordt er meer prioriteit aan gegeven.”

Bron: De Ochtend en vrtnws.be

Lees ook: