Open VLD steeds openlijker verdeeld over regering met of zonder N-VA: Partijtop zal rekening moeten houden met achterban

5 december 2019
© Radio 1
Informateur Paul Magnette (PS) lijkt vaart te maken met zijn opdracht in de vorming van een federale regering. Daarbij lijkt het scenario van paars-groen (mét Groen en Ecolo, maar zónder N-VA en CD&V, red) heel waarschijnlijk geworden. Tot ongenoegen van N-VA en CD&V, maar ook bij Open VLD. En de onvrede bij de Vlaamse liberalen wordt hoe langer hoe minder binnenskamers gehouden.

Maandag moet PS-voorzitter Paul Magnette opnieuw naar koning Filip om verslag uit te brengen van zijn informatie-opdracht. En hij steekt duidelijk een tandje bij. Afgelopen weekend riep hij de paars-groene partijen (SP.A, PS, Open VLD, MR, Groen en Ecolo, red) samen voor gesprekken. En gisteren zat hij samen met de paarsgroene partijen over de begroting en werden er cijfers en scenario's bekendgemaakt.

Paars-groen in plaats van paars-geel dus, mét Ecolo en Groen, maar zonder de N-VA, de grootste partij langs Vlaamse kant, en zonder CD&V. Dat zette kwaad bloed bij de N-VA en CD&V, maar ook bij Open VLD lijkt de onenigheid groot. Moeten ze wel in een paars-groene regering stappen? En is het dan wel een goed idee om een Vlaamse liberaal aan het hoofd van die regering te zetten, zoals de geruchten het willen?

Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws blijkt bijvoorbeeld dat zowat alle liberale burgemeesters in Vlaanderen een paars-gele regering, mét N-VA dus, verkiezen boven een paars-groene. In 'De Ochtend' reageerde Christian Leysen, Kamerlid voor Open VLD. "Het is veel te vroeg om nu al een keuze te maken", zei hij. "Het lijkt mij niet verkeerd om na de voorzitter van de grootste Franstalige partij ook die van de grootste Vlaamse partij te betrekken." Met andere woorden, N-VA-voorzitter Bart De Wever moet als volgende in de ring treden. "Ik zie geen reden waarom niet."

"We mogen ons niet in de val van het scenario van één coalitie (paars-groen, red) begeven", zegt Leysen. "Persoonlijk denk ik ook dat in een linkse coalitie zoals paars-groen, geen centrumrechtse liberaal als premier past. Als premier moet je bemiddelen en de ploeg samenhouden. De prijs van premier betaal je en je gaat je liberale standpunten verzwakken."

"Eerste Open VLD'er die zegt dat Bart De Wever zijn kans moet krijgen"

De verdeeldheid bij Open VLD is groot, ziet ook Wetstraat-journalist Ivan De Vadder. "Bij monde van Christian Leysen en van de burgemeesters zien we dat er aandacht moet zijn voor het andere alternatief, een paars-gele regering met de N-VA. Tot nu toe hoorden we die signalen alleen bij de N-VA en CD&V. Het is bij mijn weten het eerste Open VLD-lid dat openlijk zegt dat Bart De Wever zijn kans moet krijgen."

Nog een opvallende uitspraak: "Leysen die zegt dat je aan het hoofd van een linkse regering moeilijk een liberaal kan zetten. Als je centrumrechts bent, en je moet het gezicht zijn van partijen die een stuk linkser staan, dat moet je kunnen uitstralen. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening."

Beluister het gesprek met Christian Leysen via Radio 1 Select

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: