Open VLD-voorzitter Lachaert: "Sihame El Kaouakibi moet dringend transparantie en duidelijkheid bieden aan partij"

10 februari 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) moet dringend transparantie en duidelijkheid bieden aan de partij. Dat zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in 'De Ochtend'. Hij reageert daarmee op het lopende onderzoek naar financiële onregelmatigheden en het nieuws dat El Kaouakibi onder zijn voorganger 50.000 euro van de partij heeft gekregen "om haar campagne te lanceren". "We kunnen niet verder met iemand die geen duidelijkheid verschaft."

Egbert Lachaert zegt dat hij pas in de voorbije dagen kennis heeft genomen van de regeling die getroffen is met El Kaouakibi. Dat gebeurde onder zijn voorganger Gwendolyn Rutten. "Voor mij is het heel moeilijk om de omstandigheden uit te leggen. Ik was daar niet bij betrokken", zegt hij. "Maar wat ik heel goed begrijp zijn reacties bij mensen aan de basis van de partij die dit heel veel geld vinden."

"Mijn voorganger heeft dat beslist om redenen die valabel en legitiem zijn", aldus Lachaert. Hij heeft het over een investering die gemaakt is met goede bedoelingen, en hij noemt El Kaouakibi iemand met een uniek profiel die een meerwaarde kon zijn voor de partij. Hij wil ook duidelijk stellen dat de 50.000 euro niet zomaar een "cadeau" was, maar gebruikt werd voor campagnedoeleinden.

Daarnaast loopt er een onderzoek naar mogelijke financiële onregelmatigheden bij Let's Go Urban, de vzw van El Kaouakibi. "Wij zouden graag meer transparantie en duidelijkheid krijgen als partij over wat hier aan de gang is", stelt Lachaert over de heisa. "De informatie die we krijgen van Sihame is bijzonder beperkt. Ik verwacht tekst en uitleg. We kunnen niet verder met iemand die geen duidelijkheid verschaft aan de partij. Het is niet aan mij om onderzoeksrechter te spelen, maar het is wel aan de betrokkene om informatie te verschaffen."

Ik verwacht tekst en uitleg. We kunnen niet verder met iemand die geen duidelijkheid verschaft aan de partij.

De partijvoorzitter laat weten dat er binnenkort een gesprek zal volgen. Maar heeft El Kaouakibi nog wel een plaats binnen de partij? "Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Men is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar je maakt het voor jezelf wel moeilijker als je lang wacht om duidelijkheid te bieden."

Beluister het gesprek met Egbert Lachaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: