Open VLD wil financiering religies door overheid stopzetten

15 april 2017
Open VLD vindt dat de overheid niet langer moet instaan voor de financiering van religies. Dat zegt voorzitster Gwendolyn Rutten in De Standaard. Daarvoor zou wel de grondwet moeten wijzigen. Over de Diyanet-moskeeën is ze ook duidelijk: er moet een onderzoek komen naar alle moskeeën. "Het heeft geen zin om er één uit te pikken."

"We kennen in België het principe van scheiding van kerk en staat", verklaart Rutten haar visie aan VRT Nieuws. "Dan is het toch vreemd dat we alle religies gaan betalen met belastinggeld. Wij willen dat principe stopzetten." De voorzitster wil dat alle religies "zichzelf bedruipen". Hoe ze dat dan zouden moeten doen, zegt de voorzitster er niet bij in de krant.

Het voorstel van de liberalen heeft wel nog een lange weg te gaan vooraleer het ook effectief in de praktijk zou kunnen worden gebracht. De meerderheidspartij zal namelijk genoeg steun moeten vinden voor een grondwetswijziging, aangezien de financiering van religies daarin geregeld is. 

"We weten dat grondwetswijzigingen altijd een moeilijk debat zijn, maar we gaan ervan uit dat tegen het einde van deze legislatuur er wel zal worden nagedacht welke artikels er voor herziening vatbaar moeten worden verklaard", zegt de voorzitster. "Het lijkt ons interessant om eens te praten over de artikels die over inhoud gaan in plaats van de institutionele, zeg maar de staatshervormingsartikels. Er zijn veel zaken in de grondwet waarover een fundamenteel debat nodig is. De financiering van religie is er daar een van, maar we pleiten bijvoorbeeld ook al langer voor het afschaffen van de opkomstplicht bij verkiezingen. De tijd is rijp om die fundamentele discussies aan te gaan."

Het patrimonium wil Open VLD wel buiten de discussie houden. Dat maakt deel uit van een traditie en de financiering van historisch waardevolle gebouwen kan een onderdeel van het cultuurbeleid worden.

Onderzoek naar Turkse moskeeën

De voorzitster moeit zich ook in de discussie rond de Fatih-moskee in Beringen, waarvan minister Liesbet Homans (N-VA) de erkenning wil intrekken. "Het is inderdaad een probleem dat er in bepaalde Diyanet-moskeeën aan politiek wordt gedaan. Minister Homans heeft de vinger op de wonde gelegd, maar kiest er dan één moskee uit. Dat heeft geen zin als je het probleem niet ten gronde aanpakt."

Rutten pleit dan ook voor een onderzoek naar alle Turkse moskeeën. "Dat moet niet door de staatsveiligheid gebeuren. Die dienst houdt zich bezig met radicalisering en de strijd tegen terreur. Hier gaat het om een ander probleem: het uitdragen van politieke propaganda die rechtstreeks uit Turkije komt. Wat ze daar zeggen, is vrij openbaar, dus je kan zo'n onderzoek ook door de academische wereld laten voelen. Volgens ons zal daaruit blijken dat er nog meer moskeeën hun erkenning zullen verliezen. Het is toch niet de bedoeling dat we met belastinggeld politieke propaganda uit Turkije gaan invoeren?"

 

Radio 1 Select