Opendeurdag in de gevangenis

4 april 2015

In 1795 kreeg John Howard een standbeeld in St Paul’s Cathedral in Londen. Zeer opmerkelijk, want hij was geen koning, staatsman of krijgsheer. Zeer tegen zijn zin ook, want hij had een hekel aan standbeelden. Bij leven heeft hij er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat hij geen standbeeld zou krijgen, maar het heeft niet mogen zijn. Het staat er.

Het oorspronkelijke opschrift luidde: ‘John Howard. The visitor of prisons’. Dat is wat hij gedaan heeft: overal gevangenissen bezocht. Gewoon bij de poort aanbellen, vragen “Mag ik eens komen kijken?” en noteren wat er te zien was. 

Hij deed dat omdat, hij... ja, waarom eigenlijk? Dat wist hij zelf niet. Niet uit menslievendheid, niet om het lot van de gevangenen te verbeteren of zo. Gewoon. Dat was wat hij deed. Gevangenissen bezoeken.

Zelfs professor Tom Vander Beken weet niet precies wat de bedoeling was. En dat wil wat zeggen want hij is als criminoloog van de UGent een jaar lang John Howard achterna gereisd. Zelf gevangenissen gaan bezoeken, tot in Azerbeidzjan toe. Met als resultaat: geen standbeeld, maar wel een fascinerend boek. ‘Howardreizen’. Over ‘De rol van de gevangenis in Europa.’


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...