Operatie Kelk nietig

29 november 2011

De kogel is door de kerk, de huiszoekingen van vorig jaar bij kardinaal Danneels en op het aartsbisdom in Mechelen zijn nietig verklaard. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Brussel beslist. Daarmee is Operatie Kelk - het onderzoek naar kindermisbruik en een mogelijke doofpotaffaire daarrond binnen de katholieke Kerk - ongeldig verklaard.


Alle documenten die toen in beslag zijn genomen, moeten worden teruggegeven en mogen niet in het onderzoek gebruikt worden. Het KI spreekt niet over kardinale fouten, maar er waren toch onvoldoende aanwijzingen om op de betreffende plaatsen een huiszoeking te houden.

De advocaten van de slachtoffers zijn ontgoocheld. Zij - en ook het het openbaar ministerie - kunnen wel nog in cassatie gaan.

We blijven met een aantal vragen zitten. Wat zou er sinds juni met al dat inbeslag genomen gerief gebeurd zijn? Stel dat daarin iets bezwarends gevonden zou zijn, wat gebeurt daar dan mee? Moeten speurders die de computer van de kardinaal en die dossiers bestudeerd hebben hun interne harde schijf wissen?