Opgelet: sneeuw en ijs kunnen wegen vanochtend gevaarlijk glad maken

7 april 2021
Het is vanochtend opletten voor gladde wegen door sneeuw en ijs. De strooidiensten zijn uitgereden vannacht, maar omdat er weinig verkeer is door de avondklok wordt het zout minder goed ingereden, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Wie vanmorgen de baan op moet, kan beter opletten: het kan gevaarlijk glad zijn, zo waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Dat komt door een combinatie van winterse neerslag en vriestemperaturen. In de loop van de voormiddag stijgen de temperaturen. Het KMI waarschuwt met code geel tot 11 uur.

"Volgens de voorspellingen van het GladheidsMeetSysteem (GMS) van AWV zullen de wegdektemperaturen deze nacht onder het vriespunt dalen. Dit kan zorgen dat de winterse neerslag die valt, tijdelijk kan blijven liggen. Doordat er al de hele dag winterse buien vallen is er veel vocht op de weg wat kan aanvriezen", aldus het Agentschap Wegen en Verkeer gisteravond.

Wegen en Verkeer zegt dat de strooidiensten paraat blijven om uit te rijden, maar waarschuwt tegelijk: "De wegen sneeuw- en ijsvrij houden is tijdens een periode met neerslag heel moeilijk omdat het preventief gestrooide zout kan wegspoelen".

"Wintermodus"

"De strooidiensten van AWV staan tot en met de 4e maandag van april in “wintermodus”. Dat betekent dat er nog voldoende materiaal aanwezig is dat klaar is om onmiddellijk uit te rijden waar en wanneer nodig."

"Er wordt aangeraden om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, zeker de snelheid aan te passen bij winterse buien en voldoende afstand te houden. Door de avondklok kan het preventief gestrooide zout ook minder goed ingereden worden."

Bron: vrtnws.be