Opgepakt, verhoord en aangehouden

15 oktober 2018
Vorige week daverde de Belgische voetbalwereld op zijn grondvesten. Makelaars, trainers, scheidsrechters, bestuurders en een paar journalisten werden 's ochtends uit hun bed gelicht en door de politie meegenomen voor verhoor. Voor de meesten onder hen was het de eerste keer dat ze zoiets meemaakten. Hoe gaat dat er precies aan toe, opgepakt en verhoord worden, en eventueel aangehouden blijven? En wat doet dat met een mens?

Justitiejournaliste Helen Goedgebeur volgde de arrestaties in de Belgische voetbalwereld op de voet. Weet je meteen waarvoor je opgepakt wordt of wordt dat pas tijdens het verhoor zelf duidelijk? Waarom duurt het vaak zo lang vooraleer het verhoor begint?

Hoe beleeft een partner het moment waarop haar man of vrouw opgepakt wordt zonder een idee te hebben van wat hem mogelijk ten laste wordt gelegd. Reporter Herwig Verhovert trok naar “S.”, een vrouw die dat enkele jaren geleden meemaakte.

Wat raadt een advocaat aan te doen op het moment dat je gearresteerd wordt. Wat zijn je rechten op zo’n moment? Wat mag je wel en niet doen? Advocaat Abderrahim Lahlali reageert.

Dirk Rombouts is gepensioneerd politiecommissaris en was docent verhoortechnieken. Een politieverhoor kennen we vooral uit films en tv-series, maar dat beeld stemt vaak niet overeen met de werkelijkheid. 

Tal van kunstenaars en muzikanten zijn al gearresteerd in het verleden. Caravaggio, Casanova, Billie Holiday, … Zanger Leadbelly zong zich zelfs een paar keer de gevangenis uit! 

"Iemand moest Josef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd." Zo begint 'Het Proces' van Franz Kafaka, allicht het bekendste boek over iemand die gearresteerd wordt. Literatuutrprof Benjamin Biebuyck (UGent) vertelt waarom we het boek moeten blijven lezen. 

Lees ook: