Opgepast met slidings op kunstgras

6 oktober 2016
Kunstgrasvelden met rubberkorrels zijn mogelijk kankerverwekkend. De korrels worden vaak gemaakt van gerecycleerde autobanden. En die kunnen gevaarlijke stoffen (NBD’s) bevatten, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Paniekvoetbal is niet nodig, maar dit moet wel grondig worden onderzocht.

Voetbal- en andere sportclubs maken steeds meer gebruik van kunstgrasvelden. Dat laat toe om ook in slechte weersomstandigheden toch nog te kunnen spelen. In dat kunstgras liggen ook rubberkorrels. Dat dempt en zorgt voor minder wrijving.

De rubberkorrels worden gemaakt van gerecycleerde autobanden. "En dat houdt een risico in", zegt Jan Tytgat, toxicoloog. Want gevulkaniseerd rubber bevat NBD’s. Dat zijn gevaarlijke kankerverwekkende stoffen. We moeten vermijden dat die in ons lichaam terechtkomen. Dat kan door ze in te ademen of als je een schaafwonde oploopt na een sliding.

Professor Tytgat wijst er nog op dat de gevaarlijke stoffen ook te vinden zijn in rubberhandschoenen, rubberlaarzen, fopspenen en zelfs in condooms.

Radio 1 Select