Ophef over foto verkozen vicepresident Harris: wie heeft de keuze gemaakt?

12 januari 2021
© Instagram Vogue (detail)
Op sociale media rolt de cover van het Amerikaanse blad Vogue over de tongen. Verkozen vicepresident Kamala Harris siert de voorpagina, eerder casual gekleed en volgens sommigen is ook haar huidskleur "lichter gemaakt". Met andere woorden voor heel wat lezers een absoluut verkeerde fotokeuze voor de eerste vrouwelijke vicepresident met kleur. Vogue spreekt dat tegen. "Ze zijn bezig met futiliteiten" reageert fotografe Lieve Blancquaert in 'De Ochtend'.

Wie maakte de keuze om Harris op de cover te zetten in zwart pak op Converse-sneakers met een "rommelige" achtergrond? Fotograaf Tyler Mitchell nam nochtans verschillende foto's. Een bron uit de entourage van Harris beweert dat de vicepresident de voorkeur gaf aan een andere foto. Eentje waarop ze prijkt in een chic lichtblauw pak tegen een gouden achtergrond. Een foto die volgens lezers meer waardigheid uitstraalt en respectvol is.

Vogue blijft achter de cover staan en vindt dat de meer informele foto "authenticiteit" weergeeft, een van de pijlers van de Democratische tandem (Joe) Biden-Harris. Voor de achtergrond zou het magazine inspiratie gehaald hebben bij de kleuren (groen-roze) van de universiteit waar Harris studeerde. In het artikel zelf staat ook te lezen dat de vicepresident de kleding zelf koos.

Hoe het ook zij: de meningen zijn erg verdeeld. Advocaat Wajahat Ali is furieus en omschrijft het als een "rommeltje" waarbij hoofdredacteur Anna Wintour duidelijk "geen zwarte vrienden of collega's" heeft. Schrijver Paul Rudnick denkt dan weer dat de cover Donald en Melania zowat "gek" moet maken. Melania prijkte als first lady nooit op de voorpagina van een gerenommeerd modeblad. En dat zou steken.

Blancquaert: "Ze zijn bezig met futiliteiten"

Belgisch fotografe Lieve Blancquaert vindt het een storm in een glas water, en heeft geen problemen met de kleren van Harris. Ze vindt de baskets "best oké", zegt ze in 'De Ochtend'. "Kledij zegt niet waar je voor staat of zegt niets over wat je doet."

De discussie over het photoshoppen of bijwerken van de foto vindt Blancquaert dan weer interessanter. "Een vrij donkere vrouw lichter maken, dat gebeurt heel veel. Ik kan me voorstellen dat zwarte vrouwen daar aanstoot aan nemen", aldus de fotografe. "Zoiets moet in overleg gebeuren, vind ik. Het is zelfs een griezelige gedachte. Dat is toch met het idee dat je mooier bent als je blank bent."

Blancquaert kaart aan dat de hele discussie vooral in de VS leeft. "Ze zijn met futiliteiten bezig" zegt ze ook. "Er wordt Harris verweten dat ze zo op de cover staat, terwijl er vijf mensen zijn overleden in het Capitool vorige week. Maar die foto's zijn zeker lang op voorhand genomen."

Luister naar fotografe Lieve Blancquaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'