Ophef over "terug naar unitaire staat" van informateur Bouchez (MR): "Dit is geen politiek voorstel, wel een ideaal"

23 januari 2020
© Belga
Een interview van MR-voorzitter en informateur Georges-Louis Bouchez doet stof opwaaien. Daarin zegt hij een unitarist te zijn, iemand die terug wil naar het België van voor de staatshervormingen. "We moeten terug naar het nationale niveau". Opvallende uitspraak voor een informateur in een regeringsvorming waarin het communautaire volop aan bod komt. "Dit is geen partijstandpunt en niet mijn politieke positie. Het is een ideaal", reageert Bouchez.

"Ik ben een unitarist. Meer nog: ik denk dat we alles terug naar het federale niveau moeten brengen. Ik ben voor een eenheidsstaat." Opvallende uitspraken van MR-voorzitter en federaal informateur Georges-Louis Bouchez in het Franstalige magazine Wilfried, dat gisteren verscheen. In het interview maakt hij brandhout van de voorbije staatshervormingen. "Ik kan u de conclusie van de evaluatie daarvan al geven: alles moet opnieuw naar het nationale niveau. We moeten stoppen met deze waanzin."

Het interview dateert van half december, toen Bouchez al informateur was. De publicatie ervan komt wel op een gevoelig moment. Volgende week moeten Bouchez en mede-informateur Joachim Coens (CD&V) naar de koning om verslag uit te brengen van hun gesprekken met de verschillende partijen.

Op die uitspraken komen veel reacties. Op Twitter zegt Bouchez dat zijn uitspraken géén voorstel zijn. "Het was een antwoord op een vraag in een filosofisch-politiek interview van 8 bladzijden lang", reageert hij in reacties op berichten. "Ik ken het Belgische kader en ik ben realist." Vanmorgen bij "La Première" op RTBF herhaalde hij: "Dit is niet het standpunt van mijn partij, niet mijn politieke positie. Het is een ideaal. Ik herinner eraan dat ik onderhandel met een partij die het einde van het land wil (N-VA, red) en met een partij die gelooft in de strijd tussen klassen (PS, red).

Een bewuste strategie van Bouchez?

Het is een politiek opvallend standpunt dat door weinigen gesteund wordt, zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder in 'De Ochtend'. "In peilingen over de toekomst van het land, met alle mogelijke opties die er zijn, zie je dat de steun voor een eenheidsstaat even groot is als de steun voor een echte splitsing, zo'n 10 tot 15 procent."

Bevoegdheden van het Belgische naar het regionale niveau brengen, is altijd een manier geweest om conflicten te vermijden, legt De Vadder uit. "In 1991 bijvoorbeeld viel de regering over wapenleveringen aan Saudi-Arabië. Dat werd opgelost door de gewesten de bevoegdheid daarover te geven. En zo hebben we lang gewerkt. We zijn daarin beginnen meegaan."

Je krijgt het beeld van iemand die wat heeft zitten dromen, van een jonge Sturm-und-drang-voorzitter.

"Maar zeker sinds de lange regeringsvorming van 2010-2011 zijn er nieuwe ideeën gekomen. Het onderscheid tussen gewesten en gemeenschappen schrappen en vier gewesten maken bijvoorbeeld, of bepaalde bevoegdheden zoals klimaat opnieuw naar het federale niveau brengen, confederalisme verder uitwerken, en nu de eenheidsstaat van Bouchez."

Als informateur probeert Bouchez samen met Coens de PS en N-VA bij elkaar te brengen. Daar leek stilaan wat vooruitgang te zijn. Volgens De Vadder gaat het niet om een bewuste strategie van Bouchez. "Hij zei bij de RTBF vanmorgen nog eens dat een unitaire staat een ideaal is, niet eens een politiek standpunt van zijn eigen partij. Je krijgt het beeld van iemand die wat heeft zitten dromen, van een jonge Sturm-und-drang-voorzitter."

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: