Oplaadbare toestellen in huis verhogen het aantal woningbranden

2 december 2019
© Steve Johnson (via Unsplash.com)
Het aantal woningbranden is sinds 2015 sterk toegenomen in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de Civiele Veiligheid. Brandweeradviseur Tim Renders, van de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost wijt die toename aan het grotere brandrisico, veroorzaakt door allerlei oplaadbare toestellen die we tegenwoordig in huis hebben.

Het totaal aantal woningbranden in Vlaanderen is de laatste jaren sterk toegenomen. Het kenniscentrum van de Civiele Veiligheid heeft de cijfers berekend op basis van de interventieverslagen van ongeveer 90 procent van de brandweerzones. In 2015 registreerden die 4.362 woningbranden, in 2017 (de meest recente cijfers, n.v.d.r.) liefst 6.270.

Brandweeradviseur Tim Renders bevestigt dat het aantal woningbranden de laatste jaren stijgt. "Ook in onze brandweerzone Vlaams-Brabant Oost merken we duidelijk een stijging van het aantal branden. We hadden in 2015 370 woningbranden, in 2018 436, een serieuze stijging dus."

Elektrische fietsen, smartphones en hoverboards

De oorzaak van die toename is volgens Renders te vinden bij de vele oplaadbare toestellen die we thuis in het stopcontact hebben zitten. Ze verhogen het risico op brand. "We laden tegenwoordig heel veel toestellen op", zegt Renders. "Denk maar aan elektrische fietsen, hoverboards, laptops of smartphones. Vroeger hadden we die dingen niet en liepen we dus ook minder risico op brand."

Ook de manier waarop we met die toestellen en het opladen ervan omgaan, is van belang volgens Renders. "Het gezonde boerenverstand om stekkers uit te trekken bij onweer of wanneer we op vakantie gaan, is er tegenwoordig helaas niet meer", zegt Renders. "Er steekt heel wat in de stekker en dat vormt allemaal een brandrisico. We merken bijvoorbeeld dat er soms toestellen worden opgeladen in een zetel of in een bed, op materiaal dat heel brandbaar is. Dat is uiteraard geen goed idee."

Meer weten? Lees het uitgebreide artikel op vrtnws.be.

Je vindt ook tips op www.leefbrandveilig.be

Beluister het gesprek met brandweeradviseur Tim Renders in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select